Hokejisté Plzně si musí dát ve finálové sérii pozor na zlínského „chameleóna“

14. duben 2013

Účty srovnány. Hokejisté Zlína oplatili plzeňským Indiánům finálovou porážku z vlastního ledu 0:3 a stejným poměrem ovládli na západě Čech třetí finálové utkání. Západočechům se tentokrát nedařilo téměř nic, netrefovali branku, neodrážely se k nim puky a vázla kombinace v přesilovkách.

Příčin plzeňského trápení bylo víc. Vedle skvěle bránícího a nebezpečně útočícího soupeře může za vším vězet i netypický začátek utkání - už ve třičtvrtě na tři.

„Já to řeknu na rovinu, mě tyhle časy vůbec nevyhovují, ale bohužel to tak bylo a nic s tím neudělám“, přiznává plzeňský gólman Marek Mazanec, který včera odchytal pouze čtyřicet minut.

V poslední třetině sledoval Mazanec marné snažení Indiánů už pouze ze střídačky. Jeho spoluhráči byli aktivnější, soupeře v závěru výrazně přestříleli, ale včera jim prostě nebylo dáno, litoval po utkání asistent trenéra Michal Straka:

„Bylo to hodně podobné prvnímu finálovému zápasu. Jenom teď se všechny puky víc odrážely k soupeři, který bohužel zaslouženě vyhrál.“

Zlín se snaží ve finále uspět stylem chameleóna

Zlín v Plzni dokázal, že na hřištích soupeřů umí být smrtelně nebezpečný. Bilance 5 zápasů - 5 výher v řadě je toho jasným důkazem. O skvělé obraně i šikovných útočnících už byla řeč. Podle asistenta trenéra Juraje Juríka je ovšem zlínských kouzel podstatně víc:

„Ti hráči jsou zkušení a když prostě cítí, že je potřeba někde vypnout tak vypnout, když je potřeba se zklidnit, tak se zklidní. A přesně tohle předvedli. Myslím, že je to boj taktiky zkušených hráčů, kteří se umí přizpůsobit, a to je myslím v sériích play off hodně důležité. My jsem zatím takový chameleón, který se dobře přizpůsobuje situaci“, vysvětloval trenér Beranů Juraj Jurík, proč třetí finálová zápas neprovázely tak velké emoce jako ve Zlíně.

Nejproduktivnější Indián ve finálové sérii útočník Jan Kovář na téma zlínský chameleón dodává: „Výsledek ovlivnila první třetina. Oni do utkání vstoupili lépe a pak už si to pohlídali. Když jsme zatlačili tak jsme inkasovali a už bylo prakticky po zápase. Zachytal jim dobře navíc gólman“, uzavírá plzeňský útočník Jan Kovář.

Už dnes čeká oba soupeře finálové utkání s pořadovým číslem čtyři. Nechtějí-li Indiáni odjíždět do Zlína za nepříznivého stavu 1:3 na zápasy, musejí dnes na domácím ledě vyhrát. Snažit se mohou od čtvrt na sedm, kdy utkání na plzeňském zimním stadionu začne.

autoři: jnm , mij
Spustit audio