Hora Svatého Václava na Domažlicku odhalí novou sochu patrona českého národa

24. září 2020 14:00

Na slavnosti při oslavě státního svátku 28. září lidé na návsi v Hoře Svatého Václava poprvé uvidí novou sochu svatého Václava vytesanou z hořického pískovce akademickým malířem Jaroslavem Šindelářem podle předlohy obrazu v tamním kostele.

V kostele, který patří k nejstarším na Domažlicku, už několik let pokračuje rekonstrukce. Nyní se okopávaly omítky, plísně a nevhodné vysprávky z cementu. Malíře a restaurátory čeká oprava barokních maleb jablek a rostlinný motivů na zdech.

„Pracujeme hlavně na omítkách, protože bez nich by nešla aplikovat barva. Teď jsme zajišťovali staticky vrstvy, které jsou na středověkých zdech, ale i na těch pozdějších,“ vysvětlil akademický malíř Jaroslav Šindelář.

„Nyní zde nanáším štuk a poté se bude malovat, dotvářet a konzervovat původní motiv,“ objasnila postup práce sochařka Miloslava Černá.

V Hoře se bude ve sváteční pondělí konat od 10 hodin mše v kostele a od 11:30 proběhne slavnostní odhalení sousoší sv. Václava se dvěma strážnými anděly. Program celé významné události se musel kvůli koronaviru přesunout do venkovních prostorů.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio