Horažďovice v soutěži Historické město roku 2020 postoupily do celostátního kola

4. březen 2021 07:15, aktualizováno

Velkým úspěchem v soutěži Historické město roku 2020 se mohou pochlubit Horažďovice na Klatovsku. Město zvítězilo v krajském kole a už brzy se ukáže, jak uspělo v rámci celé republiky.

Červená brána v Horažďovicích

Horažďovice připravují některé zcela současné investiční akce, velká péče se zde ale věnuje památkám. Nedávno město zvítězilo v krajském kole soutěže Historické město roku 2020, vyhlašované ministerstvem kultury. Výsledky celostátní soutěže se mělo město dozvědět v dubnu, nyní byl kvůli pandemii termín přesunut na červen.

Město v soutěži uspělo pravděpodobně proto, že žádná památka na území Horažďovic není v zanedbaném stavu a každý rok se připravují pravidelné obnovy historických objektů. „Letos jsme udělali dvě významné opravy najednou, kdy jsme na náměstí rehabilitovali dům čp. 19, bývalé spořitelny, a restaurovali jsme nástropní malby v zámecké věži,“ sdělil starosta Horažďovic Michael Forman za hnutí Občané HD.

Město muselo kvůli pandemii některé investiční akce omezit

Kromě obnovy památek se v Horažďovicích pracuje i na celé řadě současných investičních akcí. Velké investiční akce nebyly pandemií nijak omezeny, ale menší a střední investice musely být redukovány. Letos město počítá s investicemi ve výši 127 milionů korun.

Mírové náměstí v Horažďovicích s kostelem sv. Petra a Pavla

Jednou z největších investičních akcí v Horažďovicích je rekonstrukce hlavního tahu, Strakonické ulice. Práce by měly letos pokračovat a pokud se nevyskytnou komplikace, měly by být dokončeny v listopadu. „Motoristé mohou očekávat od března objížďku a ztížené podmínky, protože budou projíždět stavbou, v některých okamžicích se může jednat i o plnou uzávěru,“ upozornil Michael Forman. Dlouho očekávaná kompletní rekonstrukce započne i v Peškově ulici, a to již v březnu.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio