Hornické město s bohatou historií, to je Stříbro

15. leden 2022

Město Stříbro najdeme v okrese Tachov zhruba 30 km na západ od Plzně. Ti, kteří toto hornické a historicky významné město navštíví, mají mnoho možností, kam se podívat. Některé zajímavosti pro vás vybrala pracovnice zdejšího městského muzea.

Morový sloup

Za prohlídku stojí například samotné Masarykovo náměstí, kde najdeme krásnou starobylou radnici: „Je to jedna z nejvýraznějších budov ve městě. Původní podoba radnice se nedochovala. V roce 1543 byla postavena současná podoba stavby se třemi štíty, později s barokní bání. Výrazná jsou na ní především sgrafita. Jedná se o figurální a ornamentální motivy,“ popsala pracovnice Městského muzea ve Stříbře Martina Zezulová.

Historie místa spadá až do 12. století, kdy zde vznikla osada. „Ve 13. století pak vzniklo královské hornické město se všemi výsadami, které leželo na významné obchodní stezce z Prahy do Norimberka,“ sdělila muzejnice, která dále pokračovala popisem morového sloupu stojícího uprostřed náměstí: „Stříbrští občané jej nechali postavit v roce 1710, kdy město zachvátila morová epidemie. Na sloupu se nachází 13 soch českých a moravských patronů a na středovém sloupu ve výšce 14 m je poté Panna Marie.“

Za zmínku jistě také stojí zdejší městské muzeum, které najdeme jen pár metrů od výše popsaných památek: „Původně to byl minoritský klášter založený rodem Švamberků ve 13. století. Ke klášteru patřil ještě kostel sv. Máří Magdalény, z něhož nám však mnoho nezbylo. Na místě čela kostela stojí dnes budova, kde najdeme banku a úřad,“ uvedla Martina Zezulová.

Pěkné výhledy i starobylé hradby

„Pro turisty je určitě také zajímavá kostelní věž, která je součástí děkanského kostela Všech svatých. Věž je původně gotická a vede na ní 144 schodů. Město je dále opevněno hradbami. Do města se dalo v minulosti vstoupit Pražskou a Chebskou branou, ty se však bohužel nedochovaly. Z 16. století nám tady ale zůstala mostní brána, která je významnou památkou,“ jmenovala další zajímavosti města pracovnice muzea.

Spustit audio