Hornické muzeum v Plané se rozroste o novou expozici

18. květen 2005

O venkovní expozici se rozšíří Hornické muzeum v Plané na Tachovsku, které je umístěno v bývalé štole. Do nově dokončených prostor se přemístí část vystavených předmětů z podzemí. Budou zde také geologické sbírky a panely věnované historii Plané. Nová expozice bude slavnostně otevřena 16. července.

Hornické muzeum vzniklo ve štole Ondřeje Šlika v roce 1998 z iniciativy Hornicko - historického spolku. Jeho členy jsou většinou bývalí horníci, kteří by chtěli v Plané zachovat na horníky vzpomínku. Těžba uranu skončila v regionu před 13 lety, ale už dnes mnoho mladých lidí ani neví, že se tady těžilo.

Logo

Návštěvníci muzea uvidí staré důlní chodby a jejich výztuže, vrtací, dopravní i záchranářskou techniku, kahany, lampy, přilby, hornické uniformy, vzorky rud a minerálů z celého světa, i numismatickou vitrínu o historii mincování v Plané. Prohlídka s průvodcem trvá asi hodinu. Teplota ve štole se pohybuje kolem deseti stupňů.

Náklady na vybudování nové expozice činily asi jeden milion korun. Muzeu dal 100.000 korun Plzeňský kraj, 200.000 město Planá a 120.000 korun sponzoři. Zbytek jsme si tvrdě odpracovali členové spolku prováděním návštěvníků, kterých sem ročně zavítá dva až dva a půl tisíce.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio