Hornobřízský Úsměv oslavil šedesátku. A úsměvy rozdává dál!

9. listopad 2018

V sobotu 10. listopadu premiérovým pořadem „Šedesátka s Úsměvem“ oslavila 60 let od svého založení jedna ze stálic českého folklórního nebe - hornobřízský soubor Úsměv.

S folklorními soubory to není jako s vínem – čím starší, tím lepší. I v tomto žánru platí zásada, že každý tvůrčí kolektiv se vyvíjí obdobně jako živý organismus. Má svá vlastní stádia růstu, dospívání, zralosti, úbytku sil, mnohdy i přirozeného zániku. Naštěstí v Úsměvu vyrůstaly průběhem let osobnosti pěvecké, taneční i muzikantské, které přispívaly nejen k jeho „výdrži“, ale navíc přidávaly každému představení ten správný šmrnc.

„Úsměvácká“ láska na celý život…

60 let souboru představuje 60 ročních premiér, 60 vánočních koncertů, přes tisícovku představení. A diváků, kteří kdy Úsměvu aplaudovali? Nespočítaně! Co v souboru přetrvalo, je  chuť  zakusovat se do krajíce chleba, který voní hroudou a slámou rodného kraje...

I ve folklórním kumštu se střídají pocity spokojenosti a nespokojenosti. V Úsměvu úspěchy povznášely (soubor se dvakrát stal mistrem Československa), prohry nenechávaly v klidu, burcovaly ctižádost. Je to podobné jako v lidském životě. Takoví byli a snad jsou i současní členové souboru Úsměv, kteří se západočeským lidovým písním a tancům věnují až po splnění svých pracovních povinností, zadarmo, z lásky. Z lásky na celý život.

autor: Zdeněk Bláha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.