Horská služba na Šumavě je připravená na zimní provoz

13. prosinec 2017

Zlomeniny a pohmožděniny, srdeční příhody ale třeba i pátrání po ztracených lidech. To je jen malý výčet případů, které každou zimu řeší horská služba Šumava.

V některých šumavských areálech už se lyžuje, a i když tady zatím ještě není extrémní návštěvnost a sezona je na začátku, horská služba už je v plném provozu. „Jsou obsazeny služby ve velkých sportovních střediscích, jako je sportovní areál Špičák, středisko na Zadově a Kramolín - Lipno nad Vltavou. Samozřejmě i ve volném terénu, což je především pro běžkaře a turisty, kteří se pohybují mimo sportovní areály, jsou obsazeny stanice Kvilda, Nová Pec a Prášily, takže máme pokrytou celou oblast,“ řekl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Na zimní provoz je kompletně připravená i technika. Letos dostali horští záchranáři dvě nové terénní čyřkolky na Špičák a Kramolín, na Zadově transportní vůz, a stejný ještě poputuje také na Špičák. Na Šumavě tak mají devět těchto speciálně vybavených vozů.

„Jsou tam nejen transportní prostředky pro transport z nepřístupného terénu, ale samozřejmě i zdravotnické vybavení. Několik let je standardem, že v zásahových vozech je automatický extrémní defibrilátor, takže ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou fungujeme jako tzv. first responders, což je první na místě, takže auta jsou připravena adekvátně poskytnout pomoc v těžkém terénu Šumavy,“ vysvětlil Michal Janďura.

Profesionálové i dobrovolníci jsou vždy připravení pomoci

Horská služba na Šumavě zasahuje na rozloze 1 100 kilometrů čtverečných a výrazně jí pomáhají dobrovolní členové. Zdaleka se jím ale nestane každý zájemce.

„Musí se plnit plno odborných věcí a především fyzickou kondici a dobré lyžařské schopnosti nemá každý. Mnoho členů, kteří se k nám hlásí, mnohdy skončí pro nesplnění především fyzických nebo lyžařských prověrek, takže lidí není dostatek. Samozřejmě chceme kvalitní kádr, takže si vybíráme cestu kvality než kvantity,“ doplnil náčelník Janďura.

Dobrovolný člen musí absolvovat povinný kurz a další důležitá školení. Pravidelně musí také plnit fyzické a zdravotnické prověrky. Svojí práci vykonávají dobrovolně a zdarma. V zimě na Šumavě pracuje 13 profesionálních a 25 dobrovolných členů Horské služby.

autoři: en , jik
Spustit audio