Hospicová péče nepřidává dny k životu, ale život ke dnům

9. leden 2020

Hospic Svatého lazara v Plzni poskytuje laskavou péči pacientům, u kterých byla ukončena léčba vedoucí k uzdravení. Novinkou je také podpůrná a paliativní ambulance.

Ředitelkou Hospice Svatého Lazara v Plzni je Jiřina Helíšková teprve od října 2019. Od samého začátku ale cítila výjimečnost tohoto zařízení a lidí, kteří v něm pracují. Oblíbila si také motto zakladatelky hospicového hnutí v naší republice Marie Svatošové, které říká: Hospicová péče nepřidává dny k životu, ale život ke dnům.

Jiřina Helíšková

Podle Jiřiny Helíškové lidé většinou přesně nevědí, co vlastně hospic je a jaké služby nabízí. Obecně je téma smrti vnímáno negativně, lidé se pochopitelně bojí umírání a bojí se i pobytu v hospicu. „Snažíme se, aby se zvyšovalo povědomí lidí o tom, co vlastně hospic je,“ řekla ředitelka a doplnila: „Jsme zařízení pro pacienty, u kterých už byla ukončena léčba vedoucí k uzdravení.“

Lidé se hospicu bojí

Každý si přeje odcházet důstojně v kruhu svých blízkých, ale ne vždy je to možné doma. Pobytu v hospicu se ale lidé často bojí, přitom u řady pacientů je naděje na návrat do domácí péče. „Lékařská péče je dnes na takové úrovni, že můžeme potlačit různé příznaky, například bolest, nevolnost, dušnost nebo zvracení,“ řekla Jiřina Helíšková. „Lidé, kteří služeb hospicu využili, nám říkají, že kdyby věděli, jak laskavé péče se jim dostane, přišli by mnohem dříve a dříve by se jim ulevilo,“ dodala.

Všichni pracovníci Hospicu Svatého Lazara v Plzni se snaží o to, aby byl pobyt pro klienty co nejpříjemnější. „Oproti nemocnici je u nás jiný režim, pacienty ráno nebudíme. Máme většinou jednolůžkové pokoje s přistýlkou, rodinní příslušníci klienta mohou zůstávat 24 hodin denně. Máme zimní zahradu, kde si lidé mohou vypít kávu. O pacienty pečuje také psychoterapeut, fyzioterapeut a máme i pejska pro canisterapii,“ popsala ředitelka zařízení. Hospic má 28 lůžek a žádosti o přijetí do péče většinou dokáže vyhovět do druhého dne.

Pomáhají dárci i prodej veselých ponožek

Udržet takový standard péče není podle ředitelky snadné, zdravotní pojištění pokryje asi polovinu nákladů. Klienti platí 290 korun a hospicu připadne sociální dávka, takzvaný příspěvek na péči. Zbytek nákladů je nutné pokrýt z darů. Na provoz zařízení mohou lidé příspět jednorázově, nebo se stát členem Klubu přátel hospice. „Máme nové přehledné stránky hsl.cz, kde zájemci naleznou informace,“ uvedla Helíšková.

Každoročně se také v prosinci koná benefiční aukce, nejbližší akce ale čeká hospic 23. ledna, jedná se večer nazvaný Setkání se smrtí v zrcadle umění. „Budeme promítat obrazy malíře Ferdinanda Hodlera, který portrétoval svou umírající přítelkyni,“ prozradila Jiřina Helíšková s tím, že promítání začíná v 18 hodin 18 minut. Další možností, jak pomoci hospicu, je zakoupení veselých designových ponožek. „Před Vánoci se prodalo 3 tisíce ponožek, nyní chystáme speciální valentýnskou edici,“ řekla ředitelka.

Pacienti v domácí péči mohou navštívit novou ambulanci

Novinkou, která pomůže vážně nemocným lidem i jejich rodinám, je podpůrná a paliativní ambulance. „Je určená pro onkologické pacienty nebo pacienty, kteří jsou opakovaně hospitalizováni s orgánovým selháváním a provází je takové ty nepříjemné příznaky nemoci. Můžou přijít k nám do ambulance, pan doktor na ně má hodinu času a společně si nastaví plán péče,“ vysvětlila Helíšková. Ambulance funguje každý den na základě telefonické objednávky.

autoři: Veronika Albrechtová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio