Hotel Sirotek na Špičáku mívá v sezóně plno. Nyní je prázdný

22. únor 2021 14:15, aktualizováno

Od ledna a až do konce března má obvykle šumavský hotel Sirotek plno. Během koronavirové pandemie však musí být všechna ubytovací zařízení zavřená. Přesto ale existují možnosti, jak si legálně na horách užít zimní radovánky.

V šumavském hotelu Sirotek by bylo obyčejně v zimě i během jarních prázdnin plno, protože se jeho provozovatelé zaměřili především na školní lyžařské kurzy. Těch se ale v této sezóně nedočkají. I provoz prázdného hotelu stojí nemalé peníze. Vytápění 25 pokojů a další režie vyjdou provozovatele měsíčně na 20 tisíc korun. „Celkové náklady nám během zimy dělají téměř čtvrt milionu korun,“ vypočítal provozovatel hotelu Sirotek Bohuslav Burda.

O lyžařské zájezdy v hotelu Sirotek bývá veliký zájem

Obyčejně bylo v této době vše plné. Vše bylo naplněné dětmi, kterých v hotelu bylo minimálně 55,“ oznámil Bohuslav Burda. Klatovské, rokycanské i plzeňské školy měly o lyžařské zájezdy v hotelu každoročně zájem. „Obvykle nám stále zvoní telefony. Klidně bychom v zimě udělali ještě jednu kapacitu, to by nebyl problém,“ sdělil Bohuslav Burda.

Hotely a penziony jsou během koronavirové pandemie prázdné. Způsoby, jak strávit nějaký čas na horách, však existují. Lidé, kteří si chtějí užít sněhu, se mohou ubytovat v chalupě svého známého nebo přijet s karavanem, se kterým mohou parkovat např. nedaleko lyžařského areálu Belveder.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio