Hotely letos více ubytovávají českou klientelu. Obávají se podzimu

2. červenec 2021 11:00, aktualizováno

Někteří provozovatelé hotelů zaznamenávají daleko větší zájem českých klientů a jen minimum cizinců. Na letní měsíce se hotely postupně zaplňují. Hoteliéři se obávají toho, co přijde na podzim.

Plzeňský Parkhotel býval jedním z nejvyhledávanějších kongresových center pro pořádání nejrůznějších sympózií a podobně. Právě tahle část hotelu je ale prázdná. Během letních měsíců hotel ubytovává až z 80 procent převážně klientelu z ciziny. Letos se zaměstnanci budou starat hlavně o české klienty.

Plzeňský hotel Panorama se zase musel minimálně na rok rozloučit s myšlenkou na vybudování fitness. Lidé se sem ale postupně vracejí. „Připravujeme sezónu, která před třemi týdny začala a vypadá to zatím celkem hezky,“ těší situace ředitele hotelu Luboše Kindelmanna. Aktuálně je kapacita hotelu zaplněna z 50 procent, ale postupně se návštěvnost zvedá. Na další měsíce je již naplněno 30 procent kapacity převážně akcemi českých klientů nebo rodinnými dovolenými.

Do hotelu se vrací čeští klienti. Firmy s objednávkami váhají

Obyčejně sezóna hotelu běží až do konce listopadu. Na podzimní měsíce má však plzeňský hotel Panorama zatím jen jednu rezervaci. „Je tam velmi cítit to, že ten podzim máme spojený s tím, že jsme byli zavření a nikdo zatím nechce nic objednávat a plánovat,“ uvedl Luboš Kindelmann.

Podobné pocity má i ředitel kongresového hotelu Parkhotel Plzeň Libor Vlach. Čeští klienti se do hotelu vracejí ovšem hlavní cílová skupina jako jsou nejrůznější firmy, sdružení apod. zatím s objednávkami váhají. „Co se týče kongresových akcí, my tuto část hotelu vzhledem k restrikcím a vládním nařízením prakticky nevyužíváme,“ uvedl Libor Vlach.

Kongresová část Parkhotelu má kapacitu až čtyři tisíce lidí. Klíčové měsíce z pohledu zisku přicházejí na jaře a na podzim. „Zájemci o naše služby se bojí cokoliv objednávat na období podzimu,“ doplnil Libor Vlach. Zhruba z padesátky zaměstnanců Parkhotelu Plzeň zatím nikdo během pandemie o práci nepřišel.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio