Houbaři, pozor na ztrátu čichu a chuti spojenou s onemocněním covid-19!
Ztráta chuti a čichu způsobená nákazou koronavirem mnohdy přetrvává i po odeznění onemocnění covid-19. Pro houbaře jsou to ale smysly důležité pro určování hub.
V důsledku záměny jedlých a nejedlých hub už došlo k lehčím otravám. „Byly zaznamenány silnější zdravotní problémy po požití např. hřibu kříště. Dotyčná paní uváděla, že vůbec necítila jeho hořkou chuť. Obávám se, že mohou nastat i další problémy při vyhodnocování znaků jedlých hub u lidí, kteří prodělali onemocnění covid-19,“ říká Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.
„Při určování hub se musíme spolehnout na celou škálu znaků, nestačí jen vyhodnocení chuti nebo vůně,“ zdůrazňuje v této souvislosti mykolog. Hranice vnímání chuti podle něj mívají posunutou také nastávající maminky.
Které houby teď rostou? Je ještě šance najít hřiby? Jsou jedlé houby v současné době i v parcích? Odpovědi najdete v záznamu houbařské poradny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.