Houbaři, pozor na ztrátu čichu a chuti spojenou s onemocněním covid-19!

14. říjen 2020

Ztráta chuti a čichu způsobená nákazou koronavirem mnohdy přetrvává i po odeznění onemocnění covid-19. Pro houbaře jsou to ale smysly důležité pro určování hub.

V důsledku záměny jedlých a nejedlých hub už došlo k lehčím otravám. „Byly zaznamenány silnější zdravotní problémy po požití např. hřibu kříště. Dotyčná paní uváděla, že vůbec necítila jeho hořkou chuť. Obávám se, že mohou nastat i další problémy při vyhodnocování znaků jedlých hub u lidí, kteří prodělali onemocnění covid-19,“ říká Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň.

„Při určování hub se musíme spolehnout na celou škálu znaků, nestačí jen vyhodnocení chuti nebo vůně,“ zdůrazňuje v této souvislosti mykolog. Hranice vnímání chuti podle něj mívají posunutou také nastávající maminky.

Které houby teď rostou? Je ještě šance najít hřiby? Jsou jedlé houby v současné době i v parcích? Odpovědi najdete v záznamu houbařské poradny.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio