Hovězí nožina s kořenovou zeleninou

Osobuko, v původní italské podobě psáno ossobuco, je název pro milánskou specialitu. Jedná se o plátek telecí (hovězí) kližky dušený s vínem, se zeleninou a s vývarem.

Suroviny:

1 kg hovězí nožiny s kostí (plátky - osobuko)

50 g sádla nebo másla

250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

2 cibule

200 ml suchého červeného vína

snítky rozmarýnu

2 lžíce hladké mouky

hovězí vývar na podlévání

mletý pepř

sůl

Postup:

Očištěné pláty masa naklepeme, na okrajích nařízneme a poprášíme moukou. V rozpáleném tuku je prudce opečeme spolu se snítkou rozmarýnu. Poté maso vyjmeme a v tuku po opékání zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a na špalíčky nakrájenou zeleninu. Vložíme zpět maso, osolíme a opepříme, zalijeme vínem. Pod poklicí pomalu dusíme.

Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Když je maso měkké, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou a zředíme vývarem, Povaříme ještě asi 10 minut. Maso položíme na talíř a obložíme zeleninou, ozdobíme snítkou rozmarýnu.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách nebo vařená rýže či těstoviny.

Celková doba přípravy: cca 2,5 hodiny

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.