Hrad a zámek Horšovský Týn bude mít otevřeno i v pondělí

29. červen 2022 14:10, aktualizováno

Plno akcí chystá na letní měsíce hrad a zámek Horšovský Týn na Domažlicku. Nabídne také od 1. července rozšířenou otevírací dobu. Návštěvníci tak budou moci zavítat na všechny prohlídkové okruhy sedm dní v týdnu.

Na hradě a zámku Horšovský Týn se změní během prázdnin nejen otevírací doba, ale také systém prohlídek. „Od 1. července provádíme každý den v týdnu včetně pondělí. Jde o jediný státní památkový objekt, který má o prázdninách otevřeno takto 7 dní v týdnu,“ seznámil s novinkou kastelán Jan Rosendorfský.

Otevřeny budou všechny prohlídkové okruhy. Například zbrojnice byla na jaře uzavřena, protože kvůli vlhkosti v jarních měsících rezavěly vystavené zbraně. V létě si ale zbrojnici návštěvníci prohlédnout mohou. Otevřeno tedy bude všech 5 prohlídkových okruhů – hrad, zámek, purkrabství, kuchyně a výstava z pozůstalosti hraběnky Mitsuko.

Návštěvníky čeká i mnoho kulturních akcí

Koncerty, divadlo nebo prohlídky parku. Už tuto sobotu 2. července čeká návštěvníky Horšovského Týna jazzový večer před zámeckou jízdárnou. Přijede také Divadlo Pohádka, které bude hrát představení pro děti začátkem července, od 8. do 10. 7., a také v srpnu, od 19. do 21. 8. Za návštěvu stojí také netradiční komentované prohlídky zámeckého parku s místním zahradníkem. Děti se na této prohlídce budou učit o bylinkách, které si poté budou moci odnést domů.

Ke konci prázdnin se bude konat Hradozámecká noc nebo také rocková opera – Kladivo na pýchu. „Na začátku září budeme vzpomínat na výročí natočení filmu Divotvorný hrnec, který se u nás na náměstí a na zámku točil před mnoha lety,“ doplnil Jan Rosendorfský.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio