Hrad Kašperk se návštěvníkům otevírá i o Vánocích, ukáže štědrovečerní zvyky za krále Karla IV.

24. prosinec 2014

I v letošním roce se v čase vánočním ukáže hrad Kašperk návštěvníkům. Tento hrad je nejvýše položený královský hrad v Čechách a prohlédnout si ho můžete od 28. prosince až do 1. ledna. Těšit se můžete např. na oživenou prohlídku - Štědrovečerní zvyky za Karla IV.

Do zimního hávu se koncem prosince obléká prohlídkový okruh Život na hradě, velice úspěšná prohlídka, která se stala lákadlem uplynulé sezóny. Návštěvníkům ukáže Vánoce a zimu na středověkém hradě.

Návštěvníci se společně s průvodcem projdou bývalými interiéry hradní zříceniny a popovídají si o tom, jak lidé ve středověku trávili velmi specifický čas zimního a především také vánočního období. Co všechno se na hradě mohlo dít, co se jedlo a pilo, jak se topilo. A protože jsou Vánoce především dobou kouzel a zázraků, je pro návštěvníky na závěr prohlídky připraveno malé překvapení, takové malé kašperské kouzlo.

Prohlídky se konají každý den od 28. prosince do 1. ledna v těchto časech: 10:30, 11:15, 11:45, 12:15, 12:45, 13:15, 14:00, 14:45 a 15:30 hodin. Je dobré si prohlídku raději předem rezervovat. Novinkou letošního roku je každý den jedna cizojazyčná prohlídka, především pro návštěvníky ze sousedního Německa.

Zájemci se mohou těšit i na oživenou prohlídku - Štědrovečerní zvyky za Karla IV. Oživené prohlídky na hradě Kašperk se těší velké oblibě a různá témata předkládají návštěvníkům s jistou dávkou humoru a nadhledem.

Letošní oživené prohlídky se zblízka podívají na některé vánoční zvyky a tradice ze 14. století. Uskuteční se každý den v 11, 13 a 15 hodin. Oživenou prohlídku je nutné si předem rezervovat.

Kromě vánočních zvyků se také návštěvníci dozvědí, jaké pochutiny naši předci o Vánocích jedli, pili. A možná si dokonce na těchto vánočních specialitách sami pochutnají.

V hradním občerstvení bude také připravena řada teplých nápojů a ochutnat můžete i Kašperskou placku.

Více informací najdete na stránkách www.kasperk.cz

Spustit audio