Hrad Velhartice otevřel unikátní středověký pivovar

7. květen 2012

Na šumavském hradě Velhartice už zase voní pivo. Po zhruba 30 letech tady skončila obnova hradního pivovaru z 15. století. Pivo tu zatím nevaří, můžete si ho ale dát ve stylově zařízené restauraci, která je přímo v obnovené středověké budově. Součástí je i multifunkční kulturní sál nebo interaktivní expozice pro děti.

Oprava středověké budovy přišla na zhruba 10 milionů korun. „Na počátku 80.let to byla zřícenina, kterou prorůstaly náletové stromy, byla plná suti a odpadků, v havarijním stavu a vůbec nebylo jisté, jestli se někdy podaří opravit“, vzpomíná kastelán Petr Mejstřík.

Pivovar se nakonec podařilo zachránit a opravit, a to především díky pomoci mnoha dobrovolníků a nadšenců. Na obnově památky se vystřídalo v průběhu 30 let několik skupin brigádníků, kteří přijížděly například o prázdninách, aby to strávily 14 dnů intenzivní práce. Nejprve se musel staticky objekt zajistit, ale i celý skalní masiv, na kterém pivovar stojí. Pak následovalo zpěvnění a oprava obvodových zdí a postupné zastřešení.

Pivovar ve Velharticích

Největší sál pivovaru bude sloužit pro konání výstav, koncertů, divadelních představení, workshopů nebo interaktivních expozic. V současné době nabízí multifunkční sál výstavu s názvem Pocta prostoru. Svá dřevěná díla tu představuje klatovský sochař Václav Fiala.

Jednou z interaktivních expozic, kterou sál v těchto dnech také nabízí, je instalace pro rodiny s dětmi inspirovaná fantazií Julese Vernea. Je tu část ponorky Nautilu nebo vrak pirátské lodi s kanónem. Prohlídku může návštěvník zakončit v pivovarské restauraci a vychutnat si tu některou z hradních specialit.

autor: lum
Spustit audio