Hrad Velhartice se uložil k zimnímu spánku

7. listopad 2017

Na hradech a zámcích definitivně skončila sezona. Teď se musí Památkové objekty patřičně zazimovat. Třeba na Velharticích zvedají dřevěné mosty u hradu a u zámku zase před arkády pravidelně montují obrovské těžké panely.

Padací mostky jsou na obou koncích unikátního obloukového kamenného mostu, který spojuje gotický Rajský dům s věží Putnou, ale nepřiléhá ani k jednomu objektu. Přechod zajišťují padací lávky, které je třeba před zimou zvednout do pohotovostní polohy, protože jinak by v nepříznivém počasí trpěly.

Práce při zazimování neprobíhají jen venku, i uvnitř objektu je třeba se postarat o veškerý inventář. Vše se musí otřít a zbavit prachu

Před šumavským větrem a sněhem je třeba také ochránit renesanční zámecké křídlo. Kastelán a jeho pomocníci čelo zámku překrývají třemi desítkami dlouhých polykarbonátových desek, které jsou uchycené v kovové konstrukci. „Zakryjí nám arkádovou chodbu v prvním patře, která by hodně trpěla povětrností. Když byl zámek bez zakrytí, tak jsme mívali 40 až 50 centimetrů sněhu za parapety v prvním patře. Desky dokonce vydržely orkán Kyrill," řekl kastelán Petr Mejstřík, který o Velhartice pečuje už 30 let.

Utřít prach, zabalit, přikrýt a uložit

Práce při zazimování neprobíhají jen venku, i uvnitř objektu je třeba se postarat o veškerý inventář, který by těžce snášel zimní podmínky v místnostech. Podle Anděly Mejstříkové ze správy hradu se musí vše otřít a zbavit prachu. Citlivé kovové věci, jako jsou například zbraně a cínové nádobí, se odnášejí do jedné místnosti, která se celou zimu temperuje na deset stupňů. Čalouněný nebo kožený nábytek a hlubší dřevořezby se na zimu přikrývá speciálně ušitými návleky. Kromě toho se musí uklidit dovnitř herní figurky, lavičky, odpadkové koše, shrabat listí, vypustit vodu z nepoužívaných objektů a vyklidit je.

Zazimování objektu trvá zhruba týden. Zámek a hrad Velhartice se návštěvníkům opět otevře příští sezonu.

autor: jik
Spustit audio