Hrající vodní kolo, studánku nebo turbínu uvidíte na nové naučné stezce v Kvíčovicích

Hrátky s větrem a s vodou nabízí nová naučná stezka v Kvíčovicích na Domažlicku. Cesta je nenáročná, vhodná i pro cyklisty nebo maminky s kočárky. Po stezce se lidé dostanou až do lesa.

První zastavení se zabývá vodou. „Najdete zde studánku, můžete si z ní přečerpat vodu do malé retenční nádržky a pak spustit vodu do korýtek. Začne se točit mlýnské kolo, které hraje. Voda také začne téct do různých trubiček. Jsou to prostě hrátky pro děti,“ řekl starosta Kvíčovic Jan Bostl.

Lidé se na stezce i poučí. Dozví se, jak se voda dříve v historii využívala, jak se plavilo dřevo, jak se stavěly mlýny, přehrady a podobně.

Druhé zastavení se věnuje vzduchu. Je možno foukat do skleněných píšťal a zjistit díky pohybu pingpongových míčků sílu svého dechu. „Je zde i turbína, kterou můžete zatočit. Buď roztočíte klapky anebo si na vzduchoměru změříte svou sílu,“ popsal starosta.

Třetí zastavení se věnuje optice a využit byl znak obce, obsahující podkovu, zvon a kvíčaly. Znak je rozdělen napůl a každá část je upevněna na jeden ze stromů. Normálně člověk nepozná, že je to znak. Ale když využijete speciální kukátko, tak se jednotlivé části poskládají a je z toho znak obce Kvíčovice.

Stezka začíná v lese za Kvíčovicemi a je dlouhá 2 kilometry. Nejedná se o okruh. „Buď se vrátíte zpátky anebo můžete pokračovat dál lesní cestou na Staňkov směrem k letišti,“ dodal Jan Bostl. Brzy bude hotové i značení, které lidi dovede od rybníka na návsi na začátek naučné stezky.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio