Hraní jsem měl často zakázané kvůli špatným známkám z chování, vzpomíná Pavel Nový

16. listopad 2021

Plukovníka ve výslužbě v nové rodinné komedii Tady hlídáme my ztvárnil oblíbený herec Pavel Nový. Film přijel představit na Juniorfest do domažlického kina Čakan.

Šumavský rodák Pavel Nový jako kluk chodil do školy na lyžích. Osud ho ale zavál do Příbrami, kde si ho také režisér Vorlíček vybral do svého filmu. Herecká kariéra mohla začít. I když tak snadné to zase nebylo. „Narodil jsem se v Plzni po válce, pro škarohlídy dodávám, že po té druhé. Pobyl jsem s maminkou týden v porodnici a pak šup se mnou na Železnou Rudu, kde byl tatínek sládek v pivovaru,“ vypráví.

„Komunisti mi ale zavřeli tatínka na tábor Vojna u Příbrami a propustili ho až po amnestii. Pak se v 60. letech v rehabilitačním procesu ukázalo, že byl shledán ve všech bodech nevinným,“ vysvětluje. Pavel Nový tak přišel o čtyři a půl roku bezstarostného dětství, které místo s rodiči trávil u babičky v Jindřichově Hradci. „Já si z toho ale beru to lepší. Naše bába byla vzácná žena, byla třikrát vdána a ani jeden z těch chlapů to nepřežil. Já jsem se seznámil s tím třetím nevlastním dědečkem, který byl bývalý legionář,“ vzpomíná.

Pavel Nový s moderátorkou Veronikou Albrechotovu

Hercem se Pavel Nový chtěl stát asi od dvou let a nezvažoval jinou alternativu. Až na krátké vzplanutí pro železnici. To když se v Klatovech na pouti přejedl, cestou vlakem domů blinkal a strejda Kropenáč z Lubů ho vzal do kabiny strojvůdce. I když Pavla na DAMU ani na třetí pokus nevzali, svého snu se nevzdal a jeho sebevědomí tím prý neutrpělo. „Já totiž ani nevím, co sebevědomí je,“ vtipkuje.

„Na druhý pokus jsem udělal maturitu na střední vzdělávací škole, to byla dříve dvanáctiletka, pak jedenáctiletka, předtím gymnázium. Komunisti ten vzdělávací systém pořád měnili. Mysleli si, že k lepšímu, ale bylo to pořád horší." V životě se pak herec živil také jako dřevorubec, traťový dělník, šofér, kuchař nebo číšník.

V Příbrami čekala herecká příležitost

„Tatínek se do Železné Rudy vrátit nemohl, bylo to pro bývalého politického vězně moc blízko hranic, tak se vrátil k uranu a my jsme se stěhovali do Příbrami,“ pokračoval Nový. V Příbrami také začal hrát ochotnické divadlo. Často měl ale hraní zakázané kvůli zhoršeným známkám z chování. V 6. třídě si pak Pavla vybral režisér Vorlíček do svého filmu Kuřata na cestách. „Už když mi bylo 17, tak se ten film promítal jako pro pamětníky, byl ještě černobílý, tak stár už jsem,“ dodává s úsměvem.

Kromě toho, že má Pavel Nový za sebou natáčení komedie Tady hlídáme my, která se natáčela na Šumavě, hraje stále v Ypsilonce. „Po dlouhé době zkoušíme zase Shakespeara, Sen noci svatojánské. Bude to svérázné, jak je v Ypsilonce zvykem, tak se přijďte podívat."

autoři: Veronika Albrechtová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň