Hřbitov a márnice: I tak vypadalo náměstí Republiky v Plzni

13. duben 2021

Plzeňské náměstí Republiky najdeme v samém centru města a jedná se o jedno z největších středověkých náměstí v Evropě. Jeho podoba se v průběhu času měnila.

„Je to taková volná prostora, která je lemovaná domy, z nichž velice mnoho pochází ze středověku. Na jižní straně se nachází domy ze středověku upravené v renesanci nebo v baroku, na západní straně už jsou domy modernější z přelomu 19. a 20. století,“ popsal místo plzeňský architekt Jan Soukup.

Historie náměstí je velice zajímavá: „Když se tu ve středověku postavil farní kostel, tak se tady musel udělat hřbitov a kolem dokola byla taková menší stavení, jako třeba lékárna, byt kostelníka, byt varhaníka, jedna márnice, druhá márnice, nebo třeba budka, kde měli službu strážníci a dávali pozor, co se na náměstí děje. Takže farní kostel vyrůstal z malinkých domečků a muselo to být velice malebné,“ uvedl Jan Soukup.

Roku 1784 došlo ke zrušení hřbitova Josefem II., který hřbitovy uvnitř městských hradeb z hygienických důvodů rušil plošně. 19. století poté přineslo četné bourání a přestavby v této lokalitě. Ještě roku 1929 bylo celé náměstí z kočičích hlav, tedy dlažebních kostek. „Nikomu se po tom už nechtělo chodit, bylo to zastaralé a všelijak se to hýbalo, tak to celé polili asfaltem. Asfalt se zase potom začal trhat, takže tuším, že v roce 2006 byla udělána nová plocha náměstí, shodou okolností podle mého projektu,“ řekl architekt.

Roku 2010 se na náměstí objevily také tři kašny. „Upřímně řečeno, mně se kašny velice líbí, já jsem s nimi spokojen. Polovina obyvatel města Plzně se mi diví, jak je možné, že se mi líbí takové kašny, ale ony v sobě vlastně nesou aspekt zdejšího morového sloupu z kamene, kde je zlatá Madona. To zlato a tmavý kámen se v těch kašnách opakuje,“ sdělil Jan Soukup. Kašny Ondřeje Císlera zobrazují motivy plzeňského městského znaku, a to anděla, chrtici a velblouda. „Myslím si, že ten anděl se lidem líbí nejvíc, na velblouda si nemůžou dost zvyknout,“ dodal Soukup. Kašny se na náměstí nacházely i v minulosti, ale během 19. století byly z místa odstraněny.

Zajímavé je, že plocha náměstí se pořád lehce zvedala. Nejníže bylo v minulosti náměstí u Dřevěné ulice, kudy odtékala všechna voda.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio