Hrníčkové jablečné lívance Heleny Shejbalové jsou lehounké a šťavnaté jako léto

Léto přeje ovoci, a proto porota vybrala jablečné lívance od Heleny Shejbalové z Kamenné Horky ve Šluknovském výběžku. Jablka můžete použít letní i podzimní. Jsou uvnitř těsta a ta zkaramelizovaná i navrchu. Je to vláčný a osvěžující dezert.

Ingredience
  • Na lívance
  • 1 hrnek = 300 ml
  • 3 jablka
  • 2 vejce
  • 1,5 hrnku mléka (nebo i trošku víc)
  • ½ hrnku cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  •  
  • Na zkaramelizovaná jablka
  • 2 jablka
  • 1 lžíce cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 panák rumu
  • 20 g másla
  •  
  • Na ozdobení
  • 250 g tvarohu
  • 1 hrst lesních jahod
  • pár lístků meduňky

Postup

Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr, poctivou lžičku mleté skořice a lžičku sody. Vše promícháme.

Do druhé mísy nalijeme mléko, přidáme vejce, dvě lžíce rumu a prošleháme. Pak tuto tekutou směs přilijeme do té suché. Vznikne řidší kaše. Budoucí těsto necháme chvilku odpočinout.

Mezitím oloupeme, nakrájíme a zbavíme jádřinců jablka. Ta pak nastrouháme nahrubo. Nastrouhaná jablka nakonec zlehka vmícháme do těsta na lívance.

Lívance smažíme na pánvi vytřené olejem z obou stran dozlatova.

Abychom podpořili jablečnou chuť, tak navrch dáme ještě zkaramelizovaná jablka. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kostky.

V kastrůlku rozpustíme opatrně cukr, aby vznikl světlý karamel. Na karamel přihodíme nakrájená jablka. Karamel najednou trochu ztvrdne, ale jablka začnou pouštět vodu, tak pomůžou karamel zase rozpustit. Restujeme 3–4 minuty, až jablka zezlátnou díky karamelu.

Potom zalijeme jablka v pánvi panákem rumu a necháme odvařit alkohol. Směs ochutíme půlkou lžičky mleté skořice. A nakonec po stažení jablek z plotny vmícháme na zjemnění máslo.

Na osmažené lívance dáme zkaramelizovaná jablíčka, nočky z tvarohu a ozdobíme je malými lesními jahůdkami a lístky meduňky.

Helena Shejbalová

Tyto lívance už dělávala její babička a paní Helena si je upravila podle sebe a na dnešní dobu. Takže žádné vážení, ale stačí jeden hrneček o objemu 300 ml.

Tento recept jsme dělali na chalupě, kterou zdědila po rodičích a kde tráví celé léto. Je to malý pohádkový domeček obklopený krásnou i užitkovou zahradou a ve výběhu má paní Shejbalová i tři slepice. Jedné z nich říká Pajda.

Ochutnali jsme výtečné třešně, jahody a dostali i výborný drůbeží vývar se zeleninou a chlebíčky s pomazánkou. Prostě pohádka!

Patrik Rozehnal a Helena Shejbalová