Hrobka Metternichů je součástí prohlídky plaského kláštera

15. srpen 2011

Plasy na severním Plzeňsku ožily o víkendu tradiční poutí Na královnu. Kromě tradičního programu nabídly opět i řadu vyjímečných zážitků. V plaském klášteře byl například k vidění unikátní vodní a vzdušný systém nebo dlouho utajovaný kryt civilní obrany pod prelaturou. Za prohlídku stojí i hrobka rodu Metternichů nedaleko kláštera.

Klemens Wenzel von Metternich koupil Plasy v r.1826 od správy Náboženského fondu po zrušení cisterciánského kláštera. Nepoužívaný kostel sv.Václava u plaského hřbitova pak se mu jevil jako nejvhodnější místo pro hrobku Metternichů. Původně gotický kostelík, který byl přestavěn do barokního slohu byl za kancléře Metternicha upraven do slohu empírového.

Klasicistní úprava kostela s hrobkou v jeho kryptě je dílem mladého českého, později významného vídeňského i pražského architekta Josefa Krannera. Přestavba začala na jaře 1827 a v létě 1828 byl kostel i s hrobkou vysvěcen. Vysvěcení se stalo významnou církevní slavností. Papež Lev XII. daroval kancléři Metternichovi ostatky sv. Valentiny, které byly
v prosinci 1827 nalezeny v římských katakombách. Byly přeneseny do kostela sv. Václava, v současné době jsou umístěny v depozitáři plaského kláštera.

Hrobka zaujímá celý půdorys stavby kostela, tj. loď i presbytář. Prostor je rozdělen na širokou přímou chodbu od hlavního vstupu a na zrcadlově obdobné prostory, kde jsou mezi zděnými sloupy na železných roštových konstrukcích výklenky pro uložení rakví. Nik je celkem 30, po 15 na obou stranách. Hrobka má dobrý a stále fungující větrací systém, světlo proniká bočními okny.
Vpravo v první trojici nejblíže u vstupních dveří odpočívají kancléřovi rodiče. Rakev kancléře spočívá ve středu pravé, jižní strany hrobky Je obklopen svými manželkami. Nad ním je první choť Marie Eleonora, vlevo vedle kancléře druhá žena Maria Antonia a vpravo třetí manželka Melanie. Mezi kancléřem a Melanií jsouna roštové konstrukci dvě malé rakve jejich zemřelých dětí. Vedle Marie Eleonory spočívají její zemřelé dcery, vlevo Marie Leopoldina a vpravo Marie Clementina. Pod kancléřem blíže k zemi leží jeho syn Victor, vpravo od něho Victorova sestra Hermine Gabriele.
Současným vlastníkem hrobky Metternichů je město Plasy a hrobka je součástí návštěvnického okruhu po plaských památkách. Horní část původního kostela se využívá jako smuteční obřadní síň.

Hrobka Metternichů - Plasy
autor: kos
Spustit audio