Hrobka v kostele v Městě Touškově se po více než 90 letech otevřela

6. květen 2021 12:10, aktualizováno

V kostele Narození svatého Jana Křtitele v Městě Touškově na severním Plzeňsku zkoumali archeologové a geodeti tamní hrobku. Kromě vědeckých poznatků, má akce podpořit také veřejnou sbírku určenou na odlití zvonu pro kostel.

Otevření hrobky v kostele zorganizovali členové Spolku Náš Touškov. Po prostudování farních kronik měli za to, že hrobka se otevírá teprve podruhé od jejího vybudování, a to po 150 letech. Podle historických dokumentů měla být rakev probošta uvnitř hrobky údajně modrá. Některé informace se nyní podařilo doplnit, zpřesnit nebo vyvrátit.

S otevřením hrobky pomáhali také hasiči, kteří pomocí železné kozy s kladkostrojem zvedli kámen pro vstup do krypty. Jako první hrobku prozkoumal archeolog Západočeského muzea v Plzni Martin Čechura. „Proti vchodu na zadní straně je rakev, která má propadlé víko,“ uvedl. V první řadě musela být provedena dokumentace a zaměření hrobky.

Ukázalo se, že rakev je dřevěná, jsou na ní stopy malby, kříž a na víku leží svatý obrázek. „Uvnitř hrobky se nalézá téměř neporušená rakev, ve které leží skoro nerozpadlá kostra posledního touškovského probošta Galluse Tulipana, který zemřel v roce 1787,“ popsal Petr Komanec ze Spolku Náš Touškov.

Uvnitř se našly vzkazy z doby posledního otevření hrobky

Nalezeny byly svaté obrázky a vzkaz z roku 1928, kdy se kostel opravoval. „My tam také zanecháme vzkaz, aby ho nalezly i další generace, které se do hrobky podívají,“ slíbil Petr Komanec.

Otevírání hrobky se natáčelo a fotilo. Celá tato dokumentace by se měla zpracovat a poskytnout jak místním občanům, tak všem, kteří přijdou na Noc kostelů 28. května. Lidé tak budou mít možnost se seznámit s tím, co se v hrobce objevilo.

„28. května je roční výročí spuštění veřejné sbírky na obnovu zvonu. V současné době je vybráno zhruba 520 tisíc, cílová částka je milion,“ uvedla Kateřina Duchková ze Spolku Náš Touškov. Pokud se v letošním roce podaří vybrat 750 tisíc, bude moci Touškov zvon odlít a následně se sbírka dokončí. Zvon by se tak na věž kostela mohl vrátit příští rok.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio