Hrobku významných šumavských sklářů zničila bouřka

Na hřbitově v Rejštejně zničila jedna z prvních letošních letních bouřek hrobku významných šumavských sklářů rodiny Lötz a von Spaun. Kdy a jak se podaří poničené pomníky a náhrobní desky opravit, zatím není jasné.

Na konci června se vítr při bouřce opřel do mohutných lip stojících u šumavského hřbitova v Rejštejně a jednu z nich pokácel tak, že spadla přes hřbitovní zeď. Z části zdi zůstala jen hromada kamení. Padající kmen ale zdemoloval i některé hroby, včetně honosné hrobky tamních sklářů.

Na hřbitově v Rejštejně je celá řada starých litinových křížů. Hřbitovní zeď vedle márnice je nyní po pádu lípy zcela zničená. Stejně jako hrobka sklářské rodiny Lötzů a von Spaunů, kteří působili v nedalekém klášterském mlýně.

Rodina byla v Rejštejně velmi významná. „Je to vidět už když přijdete na hřbitov. Rodina Spaunů a Lötzů má největší hrobku na celém hřbitově. Je to dáno tím, že byli nejvýznamnějšími podnikateli ve městě,“ uvádí historička Jitka Lněničková.

Na opravě se musí dohodnout rodina s obcí

Hrobka je součástí hřbitovní zdi. Poškození tedy zasahuje hrobku, kterou spravuje rodina a zeď, kterou spravuje obec. Proto se na opravě musí dohodnout obec společně s rodinou. Obec už je ve spojení s pokračovatelkou sklářských rodin Lötz a von Spaun v Rakousku. Další jednání o opravě hrobky má být letos v září.

„Měli bychom zájem na tom, aby se hrobka opravila, protože i přesto, že není památkově chráněná, tak je to hrobka od Leopolda Bauera, který tady dělal Spaunovu vilu a určitě patří ke kulturnímu dědictví,“ doplňuje rejštejnská kronikářka Romana Mathausová.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio