Hromnické jezírko na severu Plzeňska je krásné na pohled, ale nebezpečné na dotek

8. srpen 2020

Hromnické jezírko, někdy také kvůli svému zbarvení nazývané Červené, je přírodní památkou na území obce Hromnice nedaleko Třemošné na severu Plzeňska. Uvádí se, že jezírko je široké 130, dlouhé 190 a hluboké až 18 metrů. Vzniklo závalem odvodňovací štoly po zastavení těžby břidlice v 19. století. Dnes je z něj pohádkově romantické místo, které stojí za výlet.

Břidlice na výrobu kamence pro účely textilního průmyslu se v místě dnešního jezírka těžila už od 16. století. Začátkem 19. století se z této břidlice získávala kyselina sírová, taktéž nazývána vitriol. Na hromnické výrobě byl tehdy závislý anglický a německý průmysl.

V okamžiku, kdy byl objeven levnější syntetický způsob výroby kyseliny sírové, začala hromnická výroba upadat, až na konci 19. století těžba břidlice skončila úplně. Následně pak došlo k sesuvu stěn a zatopení celé spodní části lomu.

Hromnické jezírko na severu Plzeňska

Dnes vypadá vzniklé Hromnické jezírko jako pohádková kulisa. Nevelká vodní plocha s načervenalou barvou je obklopena vysokými skalními stěnami, které prakticky znemožňují přístup k vodě. To ale příchozím líto být nemusí. Jezírko je totiž sice krásné na pohled, ale ke koupání se kvůli svému původu nehodí.

V okolí Hromnického jezírka je přitom také leccos k vidění. Například sousoší svatých přímo v jeho těsné blízkosti, nebo pak také sakrální a historické památky v obci Hromnice. Na místo je možné se dostat jak automobilem, kdy můžete parkovat na malém parkovišti kousek pod jezírkem, tak i autobusem, který má namířeno do obce Hromnice.

Spustit audio