Hudebník Jindra Malík: Moje srdce patří kapele Fešáci

2. únor 2021

Kytarista, zpěvák a skladatel Jindra Malík je součástí české hudební scény už třicet let. Začínal ve skupině Yo Yo Band, proslavil se duety s Lenkou Filipovou, spolupracoval s Michalem Tučným, Ondřejem Hejmou a dalšími interprety. V současnosti vystupuje s kapelou Fešáci.

O Jindrovi Malíkovi se říká, že kdyby se se svým hlasem a všestranným hudebním talentem narodil v Americe, byl by slavný po celém světě. Jeho hudební záběr je vskutku impozantní a zahrnuje spolupráci s osobnostmi jako bratři Tesaříkové, Lenka Filipová, Iveta Bartošová nebo Michal Tučný. Všechny své hudební éry měl rád, včetně té současné: „Moje srdíčko je teď ve skupině Fešáci. Mladí lidé na nás sice moc nechodí a moje děti dokonce country hudbu nesnáší, ale přesto pravidelně vyprodáváme Lucernu.“

Kulisák v Národním divadle

Než se Jindra Malík začal naplno věnovat hudbě, živil se také jako kulisák a má na tu dobu ty nejkrásnější vzpomínky. „Nastoupil jsem tenkrát do úžasné party kulisáků v Národním divadle, kde se člověk strašně moc naučil a pochytil. Patřil jsem tam mezi nejmladší, a proto jsem míval často služby při představení. Například Kočičí hru s Danou Medřickou jsem viděl snad třicetkrát,“ vzpomíná Jindra Malík.

Dodnes je šťastný, že měl možnost poznat zblízka takové herecké legendy, jakými byly Karel Höger, Rudolf Hrušínský, Stanislav Neumann nebo Josef Kemr. „Čím větší mistr to byl, tím také lepší člověk. Byli všichni úžasní a z herců tam nebyl nikdo, kdo by si od nás – kulisáků v montérkách – udržoval distance,“ dodává Malík.

S Michalem Tučným ve Stodole

U počátku hudební kariéry Jindry Malíky stála dívka Radka, která ho seznámila s bratry Tesaříky a díky tomu se stal členem Yo Yo Bandu. Později začal vystupovat také se skupinou Fešáci, které je věrný dodnes. U Fešáků zažil i dobu, kdy se její součástí stal moderátor Petr Novotný. Toho Jindra Malík velmi obdivuje: „V životě jsem nezažil pracovitějšího člověka, než byl Petr Novotný. Tenkrát nebyly počítače a on si úplně všechno stále psal, všechny vtipy, všechno povídání, měl kolem sebe pořád tuny papíru.“

S další hudební legendou - Michalem Tučným - se Jindra Malík ve skupině Fešáci sice nikdy nepotkal, protože v tu dobu už měl Michal Tučný svoji kapelu, ale přesto spolu vystupovali. Díky společnému kamarádovi Zdeňku Rytířovi, který Malíka Tučnému představil, absolvoval celou šňůru koncertů programu nazvaného Stodola Michala Tučného.

„Byl to snad nejúspěšnější Michalův projekt. Na koncerty jezdily obrovské davy fanoušků, kteří nám dokonce vozili slivovičku, borovičku i domácí zabijačku. Je pravda, že všichni tenkrát docela pařili, ale já jsem alkohol neměl rád a chodil jsem raději běhat,“ přibližuje Jindra Malík s úsměvem tehdejší bohatýrské časy a přidává také jednu nezapomenutelnou historku: „Michal na jevišti vždycky začínal slovy: ‘Tak já vás tady vítám sousedé, v téhle stodole.‘ No a jednou, když jsme vystupovali v kulturním domě v Hradci, tak nás upozornili, že v publiku bude také soudruh tajemník s manželkou, politicky rovněž hodně aktivní. Pořadatelé proto Michalovi zakázali mluvit o kulturním domě jako o stodole, a také zpívat písně v angličtině.“ A pokud vás zajímá, zda Michal Tučný uposlechl, a jaká měla historka dohru, poslechněte si audiozáznam pořadu.

Spustit audio