Hyacint může kvést i v zimě. Stačí speciální váza a tento postup
Skoro to vypadá jako jeden z úkolů pro Marušku, která se musela v lednu vypravit na jahody, ale zahradníci se naučili obelstít přírodu. Ošidí hyacintovou cibuli o zimní odpočinek a speciální tepelnou preparací docílí toho, že hyacint rozkvete na Vánoce. Vy si takový nakvetlý hyacint můžete koupit anebo se pokusit o rychlení sami.
Ideální je mít speciálně tvarovanou skleněnou vázičku se širší základnou, užším hrdlem a znovu rozšířenou korunkou. Do nádoby dáme čistou vodu, na užší hrdlo posadíme hyacintovou cibuli, aby její podpučí (místo, odkud vyrůstají kořínky) bylo kousek nad vodou. Kdyby se máčela cibule, hrozí hniloba.
Umístíme do chladného prostoru – doporučovaná teplota je 6 až 8 stupňů. Zároveň větší nádobou – nebo raději prodyšným papírovým kornoutem – hyacint zakryjeme. Kořínky vodu ucítí a začnou se k ní vytahovat. Trvá to zhruba dva měsíce, než se vytvoří dostatečný kořenový systém a než vyraší na vrcholku cibule malý zelený puk.
V té chvíli přemístíme hyacint do normálně teplé místnosti, ale stále ho máme zakrytý. Kryt odstraníme až ve chvíli, kdy jsou stejně dlouhé listy a květní stonek. Do vody můžeme přidat nepatrné množství rozpustného hnojiva, které podporuje kvetení.
Během celé doby kontrolujeme hladinu vody a podle potřeby doléváme, ale stále jen tolik, aby nedosahovala k samotné cibuli.
Po odkvětu a zatažení listů můžeme cibule skladovat v suchu, chladu a tmě, a na jaře je můžeme vysadit do záhonu. Pokud je cibulka příliš vysílená, nejspíš se první rok květu nedočkáte, ale ten další rok, až listy naberou dost živin pro cibuli, už by hyacint kvést měl.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.