Hygienici kontrolují letní tábory. Pokut není mnoho

15. červenec 2021 19:35, aktualizováno

Plzeňští hygienici kontrolují, jak se vaří v polní kuchyni na letních táborech, jak jsou uskladněné potraviny a také třeba to, kde se děti myjí. Letos se navíc zaměřují i na povinné testování na koronavirus. V Plzeňském kraji jsou v terénu několikrát týdně.

Krajská hygienická stanice kontroluje kuchyně, hygienická zařízení ale také pravidelné testování na nemoc covid-19 účastníků letních táborů. Provozovatelé tábora na severním Plzeňsku nedaleko obce Krsy jsou na kontroly hygieniků zvyklí. „Každý rok jsme zvyklí, že k nám hygiena jezdí. Vytýkají nám jen drobnosti, které jsme schopni okamžitě opravit,“ poznamenala hlavní táborová vedoucí Pavlína Solarová.

V celém kraji 25 kontrol. Zaznamenány byly dvě sankce

Pokud se na místě kontroly naleznou nějaké nedostatky, které nejsou provozovatelé tábora schopni odstranit hned, jsou závažnější a mohly by ohrozit zdraví účastníků tábora, přistupují hygienici k sankci. Z 25 kontrol táborů v Plzeňském kraji byly uděleny dvě pokuty.

Ve stravovacím úseku kontrolují hygienici rozdělení ploch na jednotlivé potraviny. „Tady mají jednotlivá prkénka od sebe oddělená a popsána podle druhů potravin, které se na nich zpracovávají,“ uvedla pracovnice Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje Petra Weberová.

V polní kuchyni vaří kuchařky pro velké množství dětí na kamnech, do kterých si ručně přikládají. „Je to trochu drsné. Musíte se s těmi kamny naučit pracovat a naložit tak, abyste uvařila to, co potřebujete,“ vysvětlila kuchařka Zuzana Komínková, která dětem připravovala rajskou omáčku. Největší radost mají kuchařky, když nic nezbyde. Děti zde mají také nadstandardní hygienické podmínky, kdy je voda na sprchování ohřívaná každý den a táborníci mohou využívat i saunu.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio