I bez Cihelny mají Králíky co nabídnout

15. červenec 2022

Jak se aktuálně žije obyvatelům Králík, co se ve městě v poslední době povedlo a jakým výzvám tamní radnice čelí, nám ve vysílání řekl starosta Václav Kubín.

„Cihelnu jsme připravovali vloni i letos, nicméně vzhledem k dění ve světě došlo k tomu, že Armáda ČR, která je významným a zásadním partnerem přehodnotila situaci a Cihelny se nezúčastní. Po vyhodnocení všech faktorů padlo racionální rozhodnutí letošní ročník zrušit,“ vysvětluje Václav Kubín.

Přesto si v Králíkách chtějí léto zpříjemnit. Kulturní část akce proběhne 19. srpna na velkém náměstí za účastni skupin Ready Kirken a PLAZMA Rock. „Chceme zachovat aspoň páteční kulturní program na náměstí. Poslechnout si nějakou dobrou muziku, posedět, potkat se. A naši historici připraví malou ukázku v rámci Vojenského muzea v Králíkách, aspoň tímto způsobem bychom chtěli Cihelnu připomenout. Už teď zvažujeme varianty, aby se Cihelna 2023 mohla uskutečnit,“ dodává Václav Kubín.

Turistické centrum

V Králíkách u Muzea čs. opevnění vzniká turistické centrum. „Už je skoro hotové, je to sympatická stavba, která zapadá do areálu u Vojenského muzea. Chceme tam návštěvníky upozornit na to, co můžou nalézt v přírodě v masivu Králického Sněžníku, věci, které souvisí s přírodou se sportem i s kulturními památkami. Otevřít by se mělo do konce září,“ říká starosta.

Lékař vyřešen

Stejně jako v jiných městech v příhraničí je velký problém s praktiky. Králíky nebyly výjimkou.

Čtěte také

„My jsme v roce 2018 intenzivně řešili praktického lékaře, kdy nám paní doktorka odešla do důchodu a zubařská ordinace také ukončila činnost. Ve spolupráci s jednou soukromou společností se nám povedlo zubní ordinaci obnovit. Máme dva zubní lékaře a fungují. Praktického lékaře se nám také podařilo zachovat. Dětský lékař je v Červené Vodě,“ vyjmenovává Václav Kubín s tím, že nejenom maminky s dětmi, ale i senioři mohou k cestování za lékařem využít senior taxi, které v Králíkách funguje.

Lákání turistů

Největší visutý most, který nedávno otevřeli v nedaleké Dolní Moravě, láká tisíce lidí. A je to znát i v Králíkách. „Odrazilo se to v tom směru, že je větší průjezdnost přes město. Není to ale zase takový nárůst. Uvítal bych, kdybychom část těch turistů zachytili, dostali na náměstí, aby tam poseděli. Aby tam měli i další možnosti, kde si dát třeba dobrou kávu.“

Ostatně i Králíky mají co nabídnout. Na turisty a zájemce čeká Památník obětem internace, Východočeský památník celnictví, nebo Městské muzeum, které má také celou řadu zajímavých exponátů.

Spustit audio

Související