I dnes se s problémy potýkala meziměstská autobusová doprava v Plzeňském kraji

13. červenec 2020 15:30

Dalším testem prochází nový autobusový dopravce v Plzeňském kraji - společnost Arriva Střední Čechy. Firma, která zvítězila v krajském tendru a v polovině června převzala většinu meziměstských linek v regionu, se potýká s problémy. Situace se ale postupně zlepšuje.

Už během minulého týden Arriva v některých dnech nevypravila 44 a 25 spojů na severním a jižním Plzeňsku. Autobusy nejezdily například v okolí Kralovic, Blovic, Plas nebo Pernarce. Dopravce to vysvětloval tím, že má řidiče na nemocenské anebo také, že jsou tak zvaně „vyjetí“, což znamená, že musí udělat povinnou pauzu a nemůžou pokračovat v jízdě, a nemá je kdo vystřídat. Lidé ale tuto informaci neměli, zůstávali stát na zastávkách a nedostali se tak do zaměstnání či k lékaři. To se cestujícím samozřejmě nelíbilo a většina si na dopravce stěžovala.

Čtěte také

Například dnes nevyjely pravděpodobně zhruba dva spoje, informace se ale v průběhu dne hodně měnily. Původně ředitelka společnosti POVED (Plzeňský organizátor veřejné dopravy), která organizuje veřejnou dopravu v Plzeňském kraji, Zdeňka Kmochová Českému rozhlasu řekla, že dnes dopravce odřekl přibližně 20 autobusových spojů. Na webových stránkách Integrované dopravy Plzeňského kraje bylo ale během dopoledne uvedeno, že nevyjelo asi 12 spojů, převážně z Plzně na jižní a severní Plzeňsko. V poledne už tam byl uvedený pouze jeden nevypravený spoj a to z Plzně do Blovic.

Pokud se situace nezlepší, přijdou na řadu pokuty

Společnost Arriva problémy připustila a slíbila, že nedostatky odstraní. Podle mluvčího Jana Holuba za problémy stojí hlavně nedostatek řidičů na Plzeňsku. Každý řidič prý jede zhruba deset spojů denně, když například onemocní a nepřijde tak do práce, je hned deset spojů neobsazených. V případě, že do práce v jeden den nepřijde více řidičů, jsou ohroženy desítky spojů. I proto společnost Arriva nedokáže vyloučit, že se v dalších dnech nebude podobná situace opakovat.

Zdeňka Kmochová ze společnosti POVED řekla, že pokud se situace nezlepší do 15. července, budou padat pokuty. Za každý neodjetý kilometr je to tisíc korun.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související