I letos chystá klášter v Plasích speciální víkendové prohlídky podzemí

11. červenec 2018 09:00

Návštěvníci kláštera v Plasích na severním Plzeňsku budou mít o víkendu příležitost seznámit se s unikátním vodním systémem, díky kterému klášter stojí. Je postavený na dubových kůlech, které musejí být neustále pod vodou.

Pracovníci kláštera hladinu pravidelně, den co den, kontrolují, protože jak praví historický nápis na zdi - bez vody se klášter zřítí. Nápis je přímo nad takzvanými vodními zrcadly, která se nacházejí v přízemí budovy konventu pod samonosnými schodišti. Vodní zrcadla jsou takové bazénky, díky kterým je možné systém kontrolovat a výšku vody měřit.

Podle cisterciácké tradice se budova stavěla v údolní říční nivě, kde se nacházelo velmi nestabilní bažinaté podloží. Proto byla budova založena na pěti tisících stech dubových pilotách, ke kterým byla přivedena voda a ta dřevo v základech konzervuje. Cisterciáci prosluli už ve středověku jako výborní vodohospodáři a jejich stavby se vyznačují právě důmyslnými vodními systémy, které umožňují například přivádět pitnou vodu z velkých vzdáleností.

Budovu konventu projektoval architekt Jan Blažej Santini Aichel. Vystavěná byla v letech 1711 - 1738. Plaský klášter jako takový založil už v roce 1144 tehdejší kníže Vladislav II.  

Klášter se pyšní několika důmyslnými systémy

O víkendu návštěvníci uvidí nejen vodní systém, ale klášter má i speciální větrací a tepelný systém. Ten pomáhá odbourávat vlhkost a prohřívat budovu. Jsou tam takzvané vzdušníkové chodby, kudy proudí vzduch volně kolem dokola celé budovy konventu.

I vzdušníkové chodby tedy návštěvníci, vybavení baterkou, uvidí. Navštíví ale i klášterní vězení, seznámí se s promyšleností barokního inženýrství a s nejnovějšími poznatky a děním kolem obnovy a údržby zmíněných systémů.

Speciální prohlídky se uskuteční o víkendu 14. a 15. července. Zájemci se ale musí dopředu objednat a zajistit si rezervaci. Pokud to nestihnou, mají šanci ještě 11. srpna.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio