I letos pokračují noční prohlídky tramvajového depa v Plzni na Slovanech

8. leden 2019 08:34

Chcete si prohlédnout noční tramvajové depo v Plzni na Slovanech? Plzeňské městské podniky připravily další prohlídky.

Zájem o prohlídky depa tramvají v Plzni na Slovanech pokračují i v letošním roce. Exkurze z 10. na 11. ledna už je sice obsazená, v noci z 9. na 10. ale ještě mají zájemci šanci.

„Vzhledem k velkému zájmu jsme navýšili kapacity, takže jedna skupina má kapacitu až 30 osob. V případě potřeby bychom připravili ještě další termíny, v tuto chvíli to ale vypadá, že nejspíš nebude potřeba," řekl mluvčí dopravních podniků René Vávro.

Prohlídky jsou poslední možností vidět depo před rekonstrukcí

Během exkurze návštěvníci uvidí veškeré zázemí, dílny, prohlédnou si několik historických tramvají i místa, kde se vozy kontrolují. Náš reportér Jan Markup si tramvajové depo prohlédl už v listopadu, a přiznal, že pro něj osobně byla nejsilnějším zážitkem návštěva dílen, kde se opravují poškozené díly a součástky. Podle něj měl totiž člověk pocit, že se vrátil o několik desítek let zpátky - stařičké stroje i nástroje. Prý si připadal spíš jako v dopravním muzeu.

Kromě prohlídek se na leden chystá ještě jedna akce. Jedná se o veřejnou debatu, která souvisí s plánovanou rekonstrukcí tramvajového depa. Kdo by měl zájem se ji zúčastnit, ať si v kalendáři poznamená 22. leden, 17:30 Kulturní dům Šeříková.

Vozovna tramvají v Plzni na Slovanech funguje od roku 1943. Její kompletní rekonstrukce je naplánována na rok 2020 a proměnou projde celý areál. Protože jsou kolem depa obytné domy, odstraní se velká část hlukové zátěže. Proběhne výstavba administrativního centra, nových hal, ve kterých bude kompletní zázemí. Pochopitelně budou nové i koleje. Nové depo bude hotové v roce 2022 s tím, že do plného provozu přejde někdy na jaře v roce 2023.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio

Související