I vodní želva potřebuje souš. A nejen to…

15. srpen 2020

Vodní želvě se nejvíce bude líbit v akvateráriu. Abyste pro ni vytvořili co nejlepší podmínky, musíte vědět, který druh vodní želvy máte.

„Některé želvy, hlavně z jihovýchodní Asie, žijí v teplých řekách a jsou hodně vodní. Takže potřebují vyšší sloupec vody,“ zdůrazňuje plzeňský veterinární specialista na plazy Vítězslav Honsa nutnost znát latinský název želvy a přizpůsobit péči konkrétnímu druhu.

Teplota vody stačí pokojová

Pokud jde o teplotu vody, obecně platí, že postačí pokojová. Některé články na internetu uvádějí 28 °C, to ale podle MVDr. Honsy zpravidla není nutné: „Nižší než pokojovou teplotu vody mít nebudete a určitě bych nedotápěl. Jenom čerstvě vylíhlé mládě vyžaduje vyšší teplotu.“

Želva musí mít místo, kam si může vylézt a slunit se tam

Důležité je, aby vaše vodní želva měla snadný přístup na souš. „Aby si dokázala stoupnout na zadní nohy, vystrčila hlavu a lehce vylezla na souš. Tam by měla mít žárovku, pod kterou se vyhřeje na 25 až 30 °C. Pak se zase vrací do vody, protože vždy žere pod vodou, na souši vám nesežere vůbec nic,“ říká veterinář.

Většina vodních želv je masožravá

Své želvičce byste měli zajistit pestrou stravu, jinak ji ohrozíte na zdraví i na životě. „Vodní želvy v přírodě fungují jako potravní policie, žerou všechno, co do vody spadne. Když je to nějaké větší zraněné zvíře, připlavou k němu a každá želva kousne do jiné části. Takže pokaždé žere něco jiného,“ upozorňuje zvěrolékař, „v zajetí lidé často dělají chybu, že ji krmí například pouze sušenými krevetkami. A diví se, že jim želva neroste nebo má problémy s měkkým krunýřem.“

Pořiďte si biologický filtr vody

Jakmile vodní želva povyroste, budete se muset potýkat se zápachem. „Běžný akvarijní filtr ten čpavek, který má ve vodě, nezlikviduje. Částečným řešením je krmit želvu zvlášť, ale i tak je tam trus. Pomůže biologický filtr s bakteriemi, které veškerý odpad rozloží a odstraní škodliviny,“ radí Vítězslav Honsa, jak být spokojeným chovatelem spokojené vodní želvy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.