I zvířata trápí horko. V zoo v Plasích ochlazují některé druhy vodní mlhou

22. červenec 2022 08:20

Tropická vedra v těchto dnech sužují lidi i zvířata. Chladnomilným druhům v zoologické zahradě v Plasích na severním Plzeňsku proto ošetřovatelé zajišťují dostatek stínu a vody. Zvířata ochlazují i pomocí vodní mlhy.

Někteří zvířecí obyvatelé zoo v Plasích spokojeně odpočívají v těchto horkých dnech na slunci, jiní hledají úkryt ve stínu. Každé zvíře je z jiného koutu světa a je zvyklé na jiné podmínky. „Máme tady přes 52 druhů zvířat. Když je horko, tak přijímáme určitá opatření. Například sovy mají rády spíš zimu, zato exotická zvířata milují teplo,“ vysvětlil ředitel plaské zoo Petr Neuman.

Ve výbězích se nacházejí zákryty, aby se měla zvířata před sluncem kam schovat. Návštěvníci se ale nemusí bát, protože do skrýší je většinou pohodlně vidět. Zvířata se mohou ochladit také v miskách s vodou nebo případně i vodní mlhou, kterou jim zaměstnanci zoo dopřávají.

Největší atrakcí plaské zoo jsou velké šelmy

Nejvíce obdivovanými zvířaty zoo jsou tygři, bílí a jihoafričtí lvi, levharti a další. Majestátní lev César je velký téměř jako kůň a po boku má stále dvě lvice. Lvi jsou krmeni dvakrát do týdne hovězím a také kuřecím masem. Občas si pochutnají také na zvěřině. „Jeden lev sežere třeba 20 kilo masa. Šelma nepotřebuje žrát každý den, proto krmíme jen úterky a pátky,“ sdělila zooložka plaské zoo Monika Malichová

Novinkou v plaské zoo je smečka vlků, která odchovala už 5 vlčat. „Děláme větší výběh, kde budou minikozičky a králíci, kam budou mít děti přístup, aby si mohly zvířátka pohladit. Bude tam také brouzdaliště, dětské hřiště, prostě takový oddychový koutek,“ doplnil ředitel zoo Petr Neuman. Areál prošel od roku 2012 velkou proměnou. Původně stál na místě minigolf. Postupně ale začalo přibývat zvířat a areál získal statut zoologické zahrady.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková
Spustit audio