Infocentrum na Kvildě bude kvůli rekonstrukci do zimy zavřené

3. září 2012

Informační středisko šumavské správy na Kvildě je ode dneška kvůli rekonstrukci zavřené. Jedná se o nejnavštěvovanější informační středisko ve všech národních parcích v republice. Loni sem zavítalo 75 tisíc lidí.

Teď se na tři měsíce uzavírá kvůli rekonstrukci, která přijde na 17 milionů korun. Vznikne nová moderní expozice věnovaná horskému lesu, promítací sál i knihovna.

„Mezi lákadla bude jistě patřit i virtuální 3D model Šumavy na velké dotykové obrazovce. Na ní bude možné rozkliknout zhruba 30 míst s detailním popisem, fotografiemi a krátkými videosekvencemi.“

„Chybět nebude ani klasická turistická mapa Šumavy a to jak v zimní, tak i letní verzi. V projektu se počítá i s odpočinkovou zónou ve formě lesního palouku, ze kterého bude návštěvník pozorovat nejen promítanou oblohu, ale i rozmanitý život v horském lese,“ přiblížil novou podobu infocentra mluvčí národního parku Pavel Pechoušek.

Správa parku tam vybuduje i moderní expozici o sporném tématu kácení v přísně chráněných zónách.

„Návštěvníci se dozví o horském lese dostatek informací na to, aby si pak utvořili vlastní názor a upřednostnili jednu z obou variant, a to je jak bezzásahový, tak i zásahový režim,“ říká vedoucí tamního střediska Dana Zývalová.

Informační středisko na Kvildě se návštěvníkům znovu otevře 17. prosince.

autoři: lsm , mta , lum
Spustit audio