Infocentrum s kavárnou zřídili nadšenci v Rabštejně nad Střelou

19. červen 2015

Tisíce turistů ročně navštíví nejmenší české historické město Rabštějn nad Střelou. Ještě donedávna ale nenabízelo žádné turistické služby. Několik dobrovolníků se to rozhodlo změnit.

Rabštejn nad Střelou na severním Plzeňsku se může pochlubit řadou památek. Je tu barokní zámek z počátku 18. století, kostel, bývalý klášter servitů, loretánská kaple z roku 1671, historický kamenný most přes řeku Střelu, mnoho barokních kapliček a soch i lidová roubená a hrázděná architektura.

Městečko je vyhledávaným turistickým cílem také díky nádherné krajině podél řeky Střely. Nabídka služeb pro turisty je ale hodně omezená. Parta nadšenců ze spolku Postřelí se proto rozhodla provozovat v Rabštejně infocentrum s kavárnou.

Novinka nabízí poměrně pestrou paletu služeb. Základem jsou turistické informace z regionu Postřelí. Lidé se tam dozvědí, jaké jsou v lokalitě možnosti ubytování, stravování, jaké jsou v okolí turistické cíle a jak tam funguje doprava. K dispozici mají také nabídku map, pohledů, suvenýrů a dalších turistických předmětů. Využít mohou i zdarma připojení na internet přes wifi. V infocentru funguje také úschovna kol a to zdaleka není všechno.

„Nabízíme turistické známky, vizitky a tyhle věci, je tady kavárna, dětský koutek. Kavárna je nekuřácká, snažíme se, aby to bylo příjemné prostředí," popsala dobrovolnice Satia Helusová, která v infocentru obsluhuje.

Infocentrum se oficiálně jmenuje Info-Café Četnická stanice a název to není náhodný

„My jsme si ten název Četnická stanice nevymysleli, protože skutečně v tom domě do roku 1947 sídlila četnická stanice. My jsme na to v podstatě navázali a odkazujeme se tady k té minulosti. Rabštejn byl významný, takže samozřejmě četnictvo tady nemohlo chybět," vysvětlil Ondřej Fábera ze spolku Postřelí.

Rabštejn nad Střelou je nejmenším městem v České republice. Status města získal ve 14. století, dnes je součástí města Manětín. Infocentrum Četnická stanice najdou turisté na náměstí, otevřené je od středy do neděle.

autoři: čer , sch
Spustit audio