Inseminace severních nosrožců

27. červen 2007

Podle posledních informací jsou nosorožci tuponosí severní (Ceratotherium simum cottoni) ve volné přírodě zřejmě zcela vyhubeni. V zajetí žije posledních osm kusů, z toho dva samci (Súdán a Suni) a čtyři samice (Nesárí, Nabiré, Nájin a Fatu) v Zoo Dvůr Králové a dvě zvířata v Zoo San Diegu (jeden samec a samice, zapůjčená ze Zoo Dvůr Králové).

V královédvorské zoo - jako na jediném místě na světě - se tito nosorožci také opakovaně rozmnožili. Poslední mládě, samička Fatu, se narodila v roce 2000, sledována internetovým přenosem Českého rozhlasu. Bohužel od té doby již přirozenou cestou nedošlo k oplodnění a donošení plodu, proto byla minulý týden provedena inseminace dvou samic.

Jako první dostala samice Fatu již dříve odebrané sperma samce Suniho. V pátek 22. 6. 2007 byl Suni uspán, bylo mu odebráno čerstvé sperma, které bylo po vyšetření aplikováno samici Nájin.

Na složitém a unikátním zákroku se podíleli ošetřovatelé, veterinární lékaři a zoologové z královédvorské zoo a odborníci z berlínského Institutu pro výzkum a reprodukci velkých savců. Ti prováděli vlastní odebrání a aplikaci spermatu a také vyšetření a sledování zákroků pomocí přenosné ultrazvukové sondy.

Zvířata byla uspána a po zákroku z umělého spánku bez problémů probuzena. Výsledek inseminace by mohl být znám zhruba za čtyřicet dní, kdy se dá případná březost zjistit hormonální změnou v trusu a krvi.

autor: JMys
Spustit audio