Inteligentní lampy v Plzni jsou šetrné a dělají radost hvězdářům i zvířatům

7. leden 2022 15:10, aktualizováno

Nové inteligentní lampy, které jsou úsporné a nesvítí zbytečně do korun stromů, osvětlují Částkovu ulici a přilehlý park Chvojkovy lomy v plzeňské části Slovany.

Město Plzeň instalovalo na Slovanech spolu s Plzeňskými městskými dopravními podniky, které mají veřejné osvětlení ve městě na starosti, inteligentní lampy. Ty jsou úsporné z hlediska spotřeby energie a nesvítí zbytečně do horního poloprostoru. Dělají tak radost nejen hvězdářům, ale také zvířatům, žijícím v korunách stromů.

Lampy jsou také opatřené čidlem, takže svítí jen trochu, a když někdo vstoupí do parku, začnou se postupně více rozsvěcovat. „Je potřeba dodržovat z bezpečnostních důvodů určitou hodnotu osvětlení, takže lampy jsou ztlumené na 50 %, když někdo vejde do parku, rozsvítí se postupně jedna lampa za druhou a pak se po chvíli zase všechny ztlumí,“ vysvětlil Radek Pechman z firmy, která osvětlení vyrábí.

Příjemnější barva a speciální tvar

Také barva světla by měla být příjemnější. Podle Pechmana jde o určitý kompromis. „Barva je do oranžova a je to nejnižší možná hodnota chromatičnosti při zachování toho systému,“ uvedl s tím, že rovněž tvar svítidla je speciální. „Zajišťuje nulové ozáření horního poloprostoru,“ řekl.

To, že lampy neosvětlují oblohu, uvítají zvířata, ale také astronomové. „Světelná čepice nad Plzní je poměrně velká, ale s těmito lampami se bude situace vylepšovat,“ poznamenal Lumír Honzík z plzeňské a rokycanské hvězdárny. Podle radního pro oblast Smart Cities Vlastimila Goly umožní lampy 60% úsporu energie. „Za veřejné osvětlení zaplatí město 40 milionů ročně, proto je tato úspora důležitá a inteligentní lampy by měly v Plzni přibývat,“ plánoval.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio