Internet a mobily pro cestování vlakem

8. červenec 2002
Dobrá rada

V dnešní Dobré radě vám poradíme, jak při cestování vlakem používat internet a mobilní telefony. Na internetu si už dávno vyhledáte příjezdy a odjezdy vlaků. Teď můžete jeho služby využít i jinak.

Matouš: Z domova je cestujícímu dostupné bezplatně zajistit rezervaci 2 měsíce před odjezdem. Dostane informaci, ve které bude uvedeno takzvané referenční číslo a datum, do kdy si musí doklad koupit. Před tímto datem mu bude ve stanici, kde se jízdenky vydávají, umožněno jízdenku i lůžko zakoupit.

Jaká je internetová adresa Českých drah?

Matouš: Stránky jsou www.cd rail.cz. Místenku dostanete v každé výdejně jízdenek, to znamená, kde je výdejna obsazená, v případě lůžek a lehátek pouze tam, kde máme zařízení ARES, místenkový systém. Stanice jsou uvedeny v jízdním řádu a na internetu.

Radí Ladislav Matouš, pracovník obchodně-provozního ředitelství Českých drah v Plzni. Cestou můžete využít i svůj mobilní telefon.

Matouš: Jedná se o vyhledání vlakového spojení prostřednictvím SMS zprávy z mobilního telefonu. Cestující zašle správný formát zprávy, dotaz do centra na adresu a obdrží okamžitě vlakové spojení.

Podrobné informace o číslech na jednotlivé operátory mobilních telefonů získáte na každém nádraží Českých drah. Pomocí mobilu zjistíte i polohu vlaku, kterým jedete a vlaku, kterým chcete pokračovat, a to za cenu běžné zprávy SMS. Pokud mobilní telefon nemáte, můžete o tuto službu požádat vlakovou četu,ale za poplatek.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu