Italský porfyr nahradí asfalt na plzeňském náměstí Republiky

S obnovou centrálního náměstí Republiky v Plzni se může začít. Zastupitelé města schválili, že 1,5hektarovou asfaltovou plochu vydláždí kamennou dlažbou z červenohnědého italského porfyru. V září 2007 by se pak na náměstí měly objevit letní restaurace, kašny, lavičky a další mobiliář. Celková obnova náměstí včetně nových sítí, tedy vody, plynu a elektřiny, vyjde na 145 milionů korun. Včetně tří kašen, o jejichž podobě zatím zastupitelé nerozhodli, pak na 178 milionů Kč.

Druhý návrh použít staré žulové dlažební kostky, jež zbudou radnici po rekonstrukci Americké třídy a Francouzské ulice neuspěl. Porfyr je rovnější než zaoblené kočičí hlavy, a tedy schůdnější a bezpečnější zejména pro ženy s vyššími podpatky. Jak uvedla náměstkyně Marcela Krejsová, navíc by se muselo hodně kostek dokupovat. Žulové krychle podle ní mají různorodou velikost a barevnost.

Katedrála sv.  Bartoloměje

Porfyr, který se velmi dobře láme a je stejně pevný jako žula, vrátí ploše historickou tvář. Náměstí bude klidovou zónou se vzhledem odpovídajícím přelomu 19. a 20. století. Pěšími zónami spojí Kopeckého a Křižíkovy sady. Dlažba na celou plochu náměstí přijde na 44,5 milionu korun. Plzeňská radnice v nejbližších dnech vyhlásí výběrové řízení na dodavatele rekonstrukce náměstí, která by měla začít na podzim.

Rekonstrukce Americké třídy, která by se měla do roku 2007 přeměnit z rušné třídy na pěší zónu s trolejbusy, ovšem s přeměnou náměstí nakonec současně nezačne. Akce za 100 milionů korun se zpozdí kvůli úpravám projektu, které si vyžádali policisté a obvodní úřad. Policisté nesouhlasí s kruhovým objezdem u Komorního divadla a se zálivy pro trolejbusy. Po obnově Americké třídy nebudou smět automobily ani do boční Martinské ulice. Touto klidovou zónou budou směřovat chodci do Kopeckého sadů a dále právě na náměstí Republiky.

Plzeňská radnice
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio