J. H. Krchovský: Jakoby. Autorské čtení z rané prózy dekadentního básníka

31. říjen 2020

Mimořádný posluchačský zážitek slibuje vltavská Povídka. Básník J. H. Krchovský čte titulní povídku z prozaického souboru Jakoby – Als ob, který letos v bilingvní podobě vydalo vídeňsko-pražské nakladatelství Kétos Ondřeje Cikána. Premiéru poslouchejte on-line týden po odvysílání.

Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2020

Soubor Jakoby – Als ob představuje rané prózy z 80. let, které byly do této doby považovány za ztracené. Krchovského psaní povídek pak v následujících letech zcela ustoupilo básnické tvorbě, nezaměnitelné ve své literární podobě i autorské interpretaci na veřejných čteních.

Klímovsky laděná povídka Jakoby je z vnějšího pohledu dějově minimalistická. O to více se ale odehrává uvnitř, v mysli hlavní postavy.  Zatímco pomalu usedá ke stolu v zahradní restauraci oděné do zimního hávu, aby vyčkal příchodu neznámé ženy, jeho vědomí se ztrácí v bouři paranoidní fantazie a temných snových představách.  

Letos šedesátiletý básník J. H. Krchovský se účastní veřejných čtení už pouze sporadicky, převážně teď vystupuje se svou hudební skupinou Krch-off band.

Spustit audio