Jablkové šátečky od Jitky Loudové budou pro svou jednoduchost a výtečnou chuť hitem v každé rodině

Šátečky jsou z tvarohového těsta, které je jen ze 3 surovin. Naplněné jsou celým kouskem jablka, upečené dorůžova a nakonec obalené v cukru. Jeden kousek vám stačit nebude.

Ingredience
  • 250 g másla
  • 250 g tužšího měkkého tvarohu (nejlépe z kostky)
  • 250 g hladké mouky
  • 4 středně velká šťavnatá jablka
  •  
  • Na obalení:
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr (nebo lžíce cukru ovoněného pravou vanilkou)

Postup

Na pracovní plochu nasypeme 250 g mouky, přidáme 250 g měkkého tvarohu a nakonec povolené máslo, aby se s ním dobře pracovalo.

Mouku postupně rukama zapracováváme do tvarohu s máslem tak dlouho, až vznikne krásné hladké těsto.

Těsto ihned rozdělíme na dvě části. Na pomoučeném vále z každého dílu vyválíme hladkou placku vysokou přibližně 3 až 4 mm. Rozkrájíme ji rádýlkem na čtverce 5 x 5 cm.

Oloupeme jablka a zbavíme je jádřinců. Jablka pak nakrájíme na větší kostičky, které budeme pokládat na střed čtverečků z těsta.

Šáteček zabalíme metodou, že všechny rohy přehneme do středu nad kousek jablka. Vezmeme vždy dva protilehlé rohy a spojíme je ve středu lehkým přitlačením.

V šátečku vzniknou čtyři „výdechové“ otvory, kudy může při pečení unikat případná pára.

Vyskládáme je na plech vedle sebe. Nemusí být velké rozestupy. Dáme péct do trouby na 180 °C přibližně na 20 minut dorůžova.

Upečené šátečky ještě za tepla obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.

Jitka Loudová

Recept má od své maminky a v rodině už jej dělají přes 50 let. Je oblíbený pro svou jednoduchost, rychlou přípravu a skvělou chuť. Všechny většinou zmizí do půl hodiny.

Paní Loudová nás očekávala na zápraží svého domu, který se svým přítelem vlastnoručně opravují a zvelebují. A daří se jim to na jedničku.

Pozvala nás do své velké kuchyně s kachlovými kamny, usadila ke stolu, kde už byly připravené chlebíčky s domácí pomazánkou a k obědu jsme dostali vepřové závitky s omáčkou na způsob svíčkové. Vše bylo dokonalé.

Patrik Rozehnal a Jitka Loudová