Jahodové obláčky. Fantastická variace klasických mraků

Vrcholí čas jahod a prvního letního ovoce. Na tento moučník použijeme základní těsto na řezy "mraky". Naplněné je lehounkým krémem a jahodami.

Ingredience
  • Na těsto: 150 g ztuženého tuku
  • 250 ml vody
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 6 vajec
  • trochu oleje na potření papíru
  • Na krém: 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml zakysané smetany
  • 70 – 100 g moučkového cukru
  • 300 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
  • 500 g čerstvých jahod
  • trochu jahodové marmelády

Nejprve svaříme vodu a tuk. Jakmile začne tekutina vařit a tuk je rozpuštěný, odstavíme z tepelného zdroje a ihned vmícháme mouku, promíchanou s kypřícím práškem. Do vzniklého tuhého těsta postupně vmícháme všechna vejce. Vzniklé řídké těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozetřeme na plechy, vyložené olejem potřenými papíry na pečení. V dobře vyhřáté troubě pečeme prvních 5 minut prudčeji, dopékáme při 160° C. Správně upečené placky mají po celém povrchu hrbolky, které připomínají obláčky.

Jahodové obláčky

Po vychladnutí pomažeme jednu placku krémem, poklademe očištěnými, na kousky nakrájenými jahodami a přiklopíme druhou plackou, kterou jsme na spodní straně lehce pomazali marmeládou, aby se dobře přilepila. V chladu necháme několik hodin proležet. Na závěr moučník nakrájíme a pocukrujeme.

Příprava krému: V míse našleháme mascarpone, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr. Do takto připravené hmoty lehce vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko