Jahodové plantáže na Plzeňsku zahájily prodej jahod

13. červen 2017

Máte rádi chuť i vůni čerstvých jahod, ale ty kupované ze supermarketu vám nevoní a často ani nechutnají? Nejlepší jahody jsou samozřejmě z vlastní zahrady, ale ne každý má takovou možnost. Koupit jahody ale teď můžete i přímo na jahodových plantážích, třeba v Plzni.

Například úroda na plantáži v Plzni u Kalikovského mlýna je podle jejího majitele Oldřicha Kříže spíše průměrná. Množství jahod na stáncích, ale komplikuje nedostatek brigádníků-sběračů.

„Úroda bude podobná jako minulý rok. Kvůli mrazíkům jsme ji letos čekali horší, ale naštěstí se ji podařilo uchránit díky netkané textilii, kterou jsme plantáže zakryly koncem dubna, počátkem května. Zájem o jahody je velký. Jediný problém je, že máme málo sběračů, tudíž musíme větší část plochy poskytnout k samosběru. Běžně míváme kolem 30 brigádníků, letos jich máme pouze 15. Za posledních dvacet let je to poprvé, co je brigádníků nedostatek a my je usilovně sháníme,“ popsal Oldřich Kříž.

Samosběr jahod

Přestože si mohou brigádníci sběrem jahod slušně vydělat, je jich nedostatek. O to větší zájem je ale o samosběr. „Samosběr jahod probíhá od šesti hodin ráno a je o něj velký zájem. Od rána tu stojí fronty lidí. Patrně i proto, že lidem na zahrádkách jahody pomrzly. Přijít na samosběr je výhodné, protože jahody potom vyjdou levněji,“ vysvětlil Oldřich Kříž.

Jahody pomalu dozrávají i na plantáži u Štěnovic. Tady pomáhá se sběrem přibližně deset brigádníků. „Zdá se, že nějaká letošní úroda přeci jen bude, i když ty jarní mrazíky jahodám docela uškodily. Uvidíme po sezoně, kdy zhodnotíme, kolik procent bylo ztrátových,“ uvedl Jiří Moravec, majitel Jahodárny Štěnovice.

Prodej jahod zahájili ve Štěnovicích tento týden. Samosběr začne v sobotu 17. června.

autoři: čer , jik
Spustit audio