Jak mít ve studni kvalitní vodu

15. duben 2002
Dobrá rada

Bez dobré a kvalitní vody se jenom stěží obejdeme. Ani ta bramboračka se nedá bez dobré vody uvařit. Ve městech a větších obcích jsme většinou odkázáni na vodu z vodovodu a tak její kvalitu ovlivníme opravdu jenom málo. Kdo však má doma studnu a čerpá spodní vodu, tak se musí o kvalitu vody postarat sám.Toto téma zaujme především obyvatele venkova, zahrádkáře, chataře a víkendové výletníky, kteří vodu ze studny využívají. Kvalita vody ze studny je přímo závislá na péči, kterou majitelé studnám věnují.

Pokud se nám voda přestává líbit a obáváme se závadnosti, tak se hned obrátíme na odborníky. Také je dobré si opatřit informace ještě dříve, než k problému dojde.

Kobzová: Ve zlatých stránkách či na letácích lze nalézt nabídky právnických organizací i soukromníků, kteří se studnám speciálně věnují. Čistí je, desinfikují, prohlubují.

Vysvětluje Marta Kobzová, vedoucí oddělení komunální hygieny Okresní hygienické stanice v Rokycanech. Připomíná i zásady správné péče a údržby zdroje pitné vody.

Kobzová: Každý vlastník studny by si měl uvědomit, že o ní musí pečovat. Jednou za rok necháme udělat rozbor vody, alespoň orientační a jednou za pět let vyčistit. Vyčerpá se všechna voda, vymění dno, stěny i skruže vyčistí, vydesinfikuje a napustí čistou vodou.

Pitnou vodu ve studni může znečistit voda povrchová, přívaly dešťů a povodně. Za normálních okolností by voda ve studni měla zůstat v pořádku.

Kobzová: Pokud do ní nateče voda vrchem, tak je nutné provést alespoň desinfekci. Stát by se to správně nemělo, protože má být proti takovým okolnostem studna dobře zabezpečená.

V případě problémů by měli majitelé hned požádat o rozbor vody příslušnou hygienickou stanici.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu