Jak nakupovat zeleninu

23. duben 2002
Dobrá rada

Zelenina se už konečně stala běžnou součástí našeho jídelníčku. Zvyšuje obranyschopnost našeho organismu a právě v této době pomáhá proti jarní únavě. V obchodech si máme z čeho vybírat. Jak zeleninu nakupovat? Zelenina dávno nepatří mezi laciné potraviny a proto postupujte podle pravidla "nejdříve jí oči". Pokud je povadlá, nekupujte, protože nesplňuje minimální požadavky na prodej.

Reschová: Zelenina musí být čerstvá, bez poškození, škůdců, bez nadměrné povrchové vlhkosti, zdravá, bez plísní a hniloby. To jsou hlavní požadavky pro všechny třídy jakosti.

Radí Magda Reschová z České zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni. Ušetřit můžete při koupi zeleniny druhé jakosti. Tam můžete zaznamenat malé poškození.

Reschová: Je to 10 procent hmotnosti nebo počtu a musí odpovídat minimálním požadavkům.

Nahnilá zelenina se nesmí na pultech obchodu objevit, praví příslušná vyhláška. Přesto se někdy podaří tuto nahnilou zeleninu koupit. Většinou je úhledně naaranžovaná na tácku a přetažená potravinářskou fólií.

Reschová: Jestli to zákazník zjistí, tak může přijít a s paragonem zboží reklamovat. Proto je lepší vybírat z volně loženého.

V chladících pultech běžně najdete zeleninu krájenou, jako základ na přípravu polévky, salátu nebo svíčkové. Možná vás napadne, že prodejce zeleninu neprodal, nevyhodil, ale raději vykrájel. Na tento způsob prodeje se také zaměřují pracovníci potravinářské inspekce.

Reschová: Při našich kontrolách jsme nezjistili, že by tam, kde dochází ke zpracování, používali na upravenou zeleninu nevyhovující plody. Prodává se označená jako zpracovaná zelenina a nejsou tady takové požadavky jako u čerstvé.

Samostatnou kapitolou je prodej zeleniny ve stáncích. Jestli vás neodradí přilehlá rušná komunikace, můžete několik korun ušetřit. Je ji potřeba pečlivě vybírat a řádně umýt, to ale platí i o zelenině z kamenného obchodu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu