Jak platit v restauraci a jak nechat obsluze spropitné. Radí Eva Filipová

Při placení máme dvě možnosti – buď budeme platiti v hotovosti, nebo kreditní kartou. Pokud budeme platit kartou, je věc zcela jasná, podepíšeme účet nebo projedeme kartou platební terminál.

Chceme-li ale nechat obsluze nějaké spropitné, platí nepsaný zákon, že servis potěší, když jim dáme všimné v hotovosti. I když platíme kartou, měli bychom nechat spropitné v hotovosti, stejně jako když platbu provádíme klasicky.

Někdy chceme, aby naši hosté nevěděli, jaká byla útrata. Pak se můžeme předem domluvit s personálem, že budeme platit až po odchodu hostů. Nebo se můžeme nenápadně vzdálit k pokladně v okamžiku, kdy je po dezertu nebo po kávě na závěr menu.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová