Jak provést letní řez ovocných stromů

20. červenec 2018

Letní řez ovocných stromů podpoří úrodu. Jádroviny můžeme prořezávat opravdu nejen v zimě, ale i v létě. U peckovin je vhodný právě jen letní řez. Jak na to, poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

U peckovin se provádějí i větší zásahy, u mladých stromků můžete dělat Šittův řez nebo jeho modifikace – zakracovat nové výhony na 1/3 až ½, aby se na nich vytvořil plodný obrost. U jádrovin se vylamují vlky, vyřezávají se jednoleté překážející větvičky. Poslední dobou pro řez je asi 25. srpen, kdy se probírají koruny, aby se prosvětlily, jablka zimních odrůd se vybarvovala a vyzrála. Neměli bychom mít zakořeněný pocit, že když odstraníme v tuto dobu nějaký plod, obereme se o sklizeň. Naopak, sklidíme sice o pár plodů méně, ale ty budou vybarvené, zralé, v optimální velikosti. Je možné v této době ohýbat větve jádrovin do úhlu 60-90 °, aby do podzimu založily květní pupeny.

Foto návod, jak letní řez provádět:

Trochu jiný letní řez se dělá u keřů rybízu. Z nich můžeme hned po sklizni vyřezat celé nejstarší větve, stejně tak z keřů kanadských borůvek či odplozených malin. Rybízy tím pádem přestávají odříznuté větve vyživovat, chystají se probudit nové výhony ze spících pupenů pod zemí, nebo těsně nad ní. V té době je též přihnojíme. Nové výhony maliníku probereme na vzdálenost cca 10 cm. Vyřezáváme nejdříve ty, které mají na výhonu nádorky, pak teprve probíráme ty zdravé, z nichž necháme ty nejlepší a dobře situované.   

 

Spustit audio