Jak prožít příjemný víkend v přírodě na Tachovsku v době covidové?

24. říjen 2020 18:00

Místo za kulturou na procházku do přírody. U Plané na Tachovsku je spousta možností, kam se vydat. Zájemci mohou navštívit například Lesík u madonky či rozhlednu Bohušův vrch.

"Určitě zvu do Lesíka u madonky, který de nachází po pravé straně cyklostezky, vedoucí z Plané do Chodové Plané,“ řekla Petra Tomášková z tachovského infocentra. Lesík u madonky nese název podle litinové plastiky Panny Marie, která se nachází ve výklenku na kamenném bloku několik desítek metrů za vstupem do lesa. Plastika Madony je situována na poutní kostel sv. Anny, před nímž je umístěna hrobka rodiny Nosticů, posledních obyvatel zámku vystěhovaných v roce 1947.

Okruh u Lesíka u madonky byl v roce 2018 po více než 100 letech rekonstruován. Nově byly osazené kamenné lavičky a na severovýchodním okraji vznikl altán. Upraveno bylo také okolí velkých stromů v severozápadním cípu Lesíku, prameniště ve střední části porostu a přibylo také 5 vyřezávaných dřevěných artefaktů, které znázorňují plody stromu a keřů. Nově u okruhu stojí také dvě naučné tabule, které informují o historii místa a místním lesním porostu. Kolem cesty, která vede na Chodovou Planou, se nachází také workoutové hřiště.

Navštivte rozhlednu Bohušův vrch nebo kostel sv. Anny

„Z vlastní zkušenosti doporučuji rozhlednu na Bohušově vrchu,“ poznamenala Petra Tomášková. Bohušův vrch je také nově upraven, je tam revitalizovaný třešňový sad a kolem zřízen okruh. Rozhledna je otevřená 24 hodin denně po celý rok.

„Já i moje děti máme rádi lokalitu sv. Anny, kde je kostel a hrobka rodiny Nosticů. Je tam takový malý hřbitůvek redemptoristů a kousek za kostelem a rybníkem se nachází také zázračný pramen sv. Anny,“ oznámila Petra Tomášková.

Do lokality svatá Anna doporučuje Petra Tomášková nejezdit autem, ale dojít pěšky. Jde se sice přes rušnou silnici, ale vejde se do krásné aleje, která návštěvníky dovede na místo. V aleji se například nachází historická lavička, která tam stojí přes 100 let.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio