Jak se hrálo před devadesáti lety? Staré lidové muzikanty zachytila francouzská nahrávací firma

10. duben 2018

V roce 2009 vydal Etnologický ústav Akademie věd České republiky komplet 5 CD, na nichž jsou zachyceny nahrávky lidové hudby v Československu v letech 1929-1937. Tyto nahrávky vznikly díky Fonografické komisi České akademie věd a umění a natočila je francouzská gramofonová firma Pathé.

První etapa nahrávání historických snímků lidové hudby probíhala na podzim roku 1929. Interpreti byli zváni do Prahy, kde v Národním domě na Vinohradech bylo za odborného dohledu Otakara Zicha a Karla Plicky pořízeno kolem třiceti nahrávek lidových písní z Čech.

Interpreti z Chodska, Klatovska i Podkrkonoší

Z Chodska byla na doporučení hudebního skladatele a sběratele lidového umění Jindřicha Jindřicha vyslána skupina zpěváků z Postřekova a Luženic. Na dudy hrál sedlický dudák Jakub Havel, na housle Josef Pelnář z Luženic a na Es klarinet Jakub Kupilík z Bořic. Na nahrávky z roku 1929 z Čech se dostaly kromě chodských písniček ještě písně z okolí Klatovska, Jičínska, Podkrkonoší a z Pasek nad Jizerou.

autor: Josef Kuneš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.