Jak se promění plzeňská Doubravka? Návrhy architektů jsou k vidění na venkovní výstavě

3. srpen 2022 08:51, aktualizováno

Masarykovu třídu v Plzni na Doubravce čeká proměna. Má se stát bulvárem přívětivějším pro obyvatele i návštěvníky Plzně a zkrásnět by měla i další místa v obvodu.

Víc zeleně, zákoutí s lavičkami a třeba i farmářská tržnice. Takové proměny by měla zažít během několika let Masarykova třída v Plzni - Doubravce. Vedení čtvrtého městského obvodu nechalo zhotovit studii, do které se zapracovaly návrhy obyvatel i architektů. Fotografie ze vzniklých návrhů teď můžou lidé vidět na venkovní výstavě pod obchodním domem Centrum.

U Kozlovny by měl být „hustoles“

„Proměna by se měla týkat čtyř lokalit, třeba Panského dvora, křižovatky před poliklinikou, prostoru před obchodním domem Centrum, kde by měla být prostranství se zelení a občanskou vybaveností. Nebo místu u Kozlovny, návrhu říkáme hustoles, tam by měla vzniknout klidná lokalita krytá korunami stromů,“ vysvětlil spoluautor projektu Ondřej Janout. Trend je podle něj v současnosti takový, aby ulice byly živé a sloužily chodcům, aby se postupně rušily podchody a město patřilo méně autům a více lidem.

Výstava odhaluje budoucí podobu Masarykovy třídy

„Bydlíme tady přes 40 let, nějaké změny tady byly, ale snad se nějakých změn ještě dočkáme. Zaujal mě tady návrh na požární nádrž na konečné, že tam už nebude jen louže smradlavé vody s odpadky a bude to tam hezké,“ popsala paní Blanka. Návrhy se líbí také místní obyvatelce paní Vilmě. „Uvítala bych určitě lavičky, protože si tady není kde sednout,“

Lavičky jako první

Zeleň a lavičky se podle starosty obvodu Tomáše Soukupa budou také řešit jako první. „Chtěli bychom, aby mobiliář na všech veřejných prostranstvích v obvodu byl stejný a aby nám ho pomohli vybrat lidé. Připravíme tři druhy laviček a odpadkových košů, ukážeme je přímo ve veřejném prostoru a lidé budou o výsledné podobě hlasovat,“ vysvětlil. Detailní představení návrhů proměn Doubravky proběhne 5. září v tamním D klubu, první viditelné změny očekává vedení obvodu v roce 2024.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio